Skip to main content

Αισιόδοξα τα διεθνή ιδρύματα για τις προοπτικές της Κίνας

Φωτογραφία του Λιου Τσαοφού
Η γέφυρα Πινγκτάνγκ στην Αυτόνομη Περιοχή Τσιενάν, Πουγί και Μιάο, στην επαρχία Γκουιτσόου στη νοτιοδυτική Κίνα

Το γεγονός ότι η Κίνα μπορεί και πετυχαίνει τον τρέχοντα ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, που ενισχύει την εμπιστοσύνη των ξένων επιχειρήσεων στη χώρα

Εικοστό άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ των πολλαπλών παραγόντων που δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία, πρόσφατα οι διεθνείς οργανισμοί αναβάθμισαν τις ετήσιες προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, δίνοντάς της «ψήφο εμπιστοσύνης».

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ έκθεση που δημοσίευσε η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΑΤΑ) για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ασίας το 2024 προβλέπει βελτίωση των επιδόσεων της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας φέτος από 4,5% σε 4,8%. Διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δημοσίευσαν αντίστοιχα εκθέσεις που δείχνουν αναβαθμισμένες εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων της Morgan Stanley (από 4,2% σε 4,8%), της Goldman Sachs (από 4,8% σε 5%) και της UBS (από 4,6% σε 4,9%).

Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ομάδα του Τμήματος Έρευνών της Goldman Sachs δήλωσε ότι η βελτίωση των εκτιμήσεων βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους τα οικονομικά δεδομένα της Κίνας ήταν γενικά καλύτερα από τα αναμενόμενα, καθώς και ότι τον Μάρτιο οι επιδόσεις του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την κινεζική μεταποίηση ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς.

«ΤΟ ΠΡΩΤΟ τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% σε ετήσια βάση, δείχνοντας ότι είναι εφικτό η κινεζική οικονομία να πιάσει τον στόχο για περίπου 5% ανάπτυξη» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deloitte Κίνας Χου Σιτάο. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τη συνεχιζόμενη προσαρμογή της αγοράς ακινήτων, οι εθνικές πάγιες επενδύσεις συνεχίζουν να βρίσκονται εντός του στόχου, με τον ρυθμό ανάπτυξής τους να φτάνει το 4,5%.

Χάρη στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και την ενισχυόμενη παγκόσμια ζήτηση, οι κινεζικές εξαγωγές συνεχώς αυξάνονται. Η κινεζική καταναλωτική αγορά χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανθεκτικότητα, γεγονός που αντανακλάται στην «εκτόξευση» των πωλήσεων αυτοκινήτων και τουριστικών προϊόντων.

Η ΕΝΓΚΟΖΙ ΟΚΟΝΙΟ ΙΟΥΕΑΛΑ, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δήλωσε ότι αν και η οικονομία αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις, η κινεζική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, μερικά από τα οποία είχαν ήδη θετικό αντίκτυπο.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ και συχνές συναντήσεις υψηλού επιπέδου και οι οικονομικές και εμπορικές διοργανώσεις προσέλκυσαν επικεφαλής πολλών διεθνών ιδρυμάτων και πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Κίνα όπου πραγματοποίησαν ανταλλαγές και επισκέψεις, διαπραγματεύτηκαν και εγκαθίδρυσαν συνεργασίες, και άδραξαν δυναμικά τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η ανάπτυξη της Κίνας.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ τρίμηνο του έτους η Apple ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει πάνω από 1 δισ. γιουάν για τη δημιουργία ενός νέου εργαστηρίου εφαρμοσμένης έρευνας στη Σεντσέν. Η Astrazeneca ανακοίνωσε επίσης επένδυση ύψους 475 εκατ. δολαρίων σε μια νέα μονάδα παραγωγής στη Γουσί. Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk ανακοίνωσε πρόσθετη επένδυση που θα φτάσει περίπου τα 4 δισ. γιουάν στην Τιεντζίν για την επέκταση της παραγωγής αποστειρωμένων παρασκευασμάτων. Μια σειρά από μεγάλα έργα έχουν ξεκινήσει που αντικρούουν αποτελεσματικά τις θεωρίες που θέλουν την κινεζική οικονομία να έχει πλέον φτάσει στο υψηλότερο σημείο της ή πάλι να βρίσκεται υπό καθεστώς κατάρρευσης και τα αντίστοιχα επιχειρήματά τους.

Ο ΧΟΥ ΣΙΤΑΟ δήλωσε ότι οι προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το 2024 παραμένουν εύθραυστες και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στις μεγάλες οικονομίες, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα της τιμές της ενέργειας. Το γεγονός ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μπορεί και πετυχαίνει τον τρέχοντα ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό επίτευγμα που ενισχύει την εμπιστοσύνη των ξένων επιχειρήσεων στη χώρα.

Η ΚΙΝΑ παραμένει σημαντική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Η ΑΤΑ εκτιμά ότι η Κίνα θα συνεισφέρει το 46% της ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ασίας μεταξύ 2024 και 2025. Το Bloomberg προβλέπει επίσης ότι από το 2024 έως το 2029 το μερίδιο της Κίνας στη νέα παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει περίπου το 21%.