Skip to main content

Κίνα: Οφέλη για όλο τον κόσμο προσφέρει η νέα ενεργειακή ανάπτυξη

Φωτογραφία του Τζιανγκ Ταγιόνγκ
Το αγρόκτημα Τζιανγκσού Χουανγκχάι πετυχαίνει τους στόχους της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2060 με τη δημιουργία ενός πράσινου και σύγχρονου βιομηχανικού συστήματος. Διαθέτει 10.000 στρέμματα σιταριού και πάνω από 100 ανεμογεννήτριες

Σήμερα η Κίνα υλοποιεί έργα πράσινης ενέργειας με πάνω από εκατό χώρες και περιοχές

Πρόσφατα ορισμένοι πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης έκαναν δηλώσεις και διέσπειραν ειδήσεις για να αμαυρώσουν την Κίνα, μιλώντας για μια «νέα πλεονάζουσα ενεργειακή παραγωγή της Κίνας που επηρεάζει την παγκόσμια αγορά» και για τις «πλεονάζουσες παραγωγικές δυνατότητες της Κίνας που διαταράσσουν τις παγκόσμιες τιμές και τα πρότυπα παραγωγής, βλάπτοντας τα συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών και εργαζομένων». Αυτού του είδους τα παράδοξα επιχειρήματα δεν βασίζονται σε γεγονότα και γι’ αυτό μπορούν εύκολα να διαψευστούν.

Σημασία έχουν οι πράξεις και όχι τα λόγια. Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας στις νέες μορφές ενέργειας συνεχώς αυξάνεται, αποτελώντας πλέον παράγοντα σταθερότητας των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων στην  καθαρή ενέργειας. Ως η μεγαλύτερη αγορά καθαρής ενέργειας στον κόσμο και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σχετικού εξοπλισμού, η Κίνα ενισχύσει συνεχώς τις συνεργασίες της στην τεχνολογική καινοτομία και προωθεί την εις βάθος εμπορική συνεργασία στην πράσινη βιομηχανία. Αυτό της επιτρέπει να εμπλουτίζει την υπάρχουσα προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και να μειώνει αποτελεσματικά το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση και τον πράσινο μετασχηματισμό.

Η νέα ενεργειακή ανάπτυξη της Κίνας συνέβαλε στην επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων σε πολλές χώρες. Σήμερα η Κίνα υλοποιεί έργα πράσινης ενέργειας με πάνω από εκατό χώρες και περιοχές. Τα υψηλής ποιότητας και απόδοσης πράσινα έργα μαζί με τα νέα ενεργειακά προϊόντα έχουν επιλύσει αποτελεσματικά προβλήματα που αφορούν τη δυσκολία παραγωγής και το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες αυτές, συμβάλλοντας στην εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και στην υλοποίηση ενός από τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για «οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια» για όλους.

Η νέα ενεργειακή ανάπτυξη της Κίνας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών παγκοσμίως, με τη συμβολή της μέσω της παραγωγής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές να φτάνει το 41% και να ισοδυναμεί κατά 2,5, 4,1, 7 και 8,6 φορές της αντίστοιχης συμβολής των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ινδίας και της Γερμανίας. Η νέα ενεργειακή ανάπτυξη της Κίνας ώθησε την προσαρμογή των παγκόσμιων ενεργειακών δομών και την υλοποίηση των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, γεγονός που από μόνο του αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα.

Η νέα ενεργειακή ανάπτυξη της Κίνας συνεχίζει να ηγείται της παγκόσμιας ενεργειακής επανάστασης. Εδώ και καιρό η χώρα προωθεί την καινοτομία στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες με πολλές βασικές τεχνολογίες να εμφανίζονται για πρώτη φορά ή να χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα από κινεζικές εταιρείες, επιτρέποντας τη δημιουργία μιας σειράς επιχειρήσεων παγκοσμίου κλάσης στην παραγωγή ενεργειακού εξοπλισμού.

Οι προσπάθειες αυτές της Κίνας γίνονται αντιληπτές από όλο τον κόσμο. Στη 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, οι συμμετέχοντες σχολίασαν θετικά τον ορισμό της Κίνας για την ενεργειακή μετάβαση χαμηλών ρύπων καθώς και τα αναπτυξιακά επιτεύγματα της χώρας στην καθαρή ενέργεια, πιστεύοντας ότι οι λύσεις που προτείνει η Κίνα δείχνουν τη βασική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Τα σημερινά πράσινα προϊόντα δεν αποτελούν ένα πλεόνασμα ούτε και είναι επαρκή. Η παγκόσμια συνεργασία και όχι ο εμπορικός προστατευτισμός αποτελεί μονόδρομο για την  αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής. Στη διαδικασία αυτή μόνο ο θεμιτός ανταγωνισμός και ο καταμερισμός εργασίας μπορούν να οδηγήσουν στην τεχνολογική πρόοδο και να δημιουργήσουν αμοιβαίο όφελος.