Σημαντική αύξηση κρουσμάτων προβλέπουν οι ειδικοί με click away και ανοιχτά δημοτικά

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 08:58
UPD:10:47
INTIME NEWS/ © Intime p.a.
A- A A+

Τις ανησυχίες τους για το άνοιγμα της αγοράς που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τις μεθόδους ρου click in shop και του click away από τις 18 Ιανουαρίου, εξέφρασαν ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. 

Με τα δημοτικά σχολεία εν λειτουργία, αν ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου, εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτιμώντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη. Αυτό οφείλεται σε δύο παραμέτρους, αφενός στην βελτίωση του καιρού και αφετέρου στο γεγονός πως θα έχουν προσχωρήσει οι εμβολιασμοί προσφέροντας «ασπίδα προστασίας» σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

«Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in the shop (ραντεβού για αγορές μέσα στο καταστήμα). Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης», δήλωσε υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα λήψης επιπλέον μέτρων όταν επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια.

Μάλιστα αναφέρει κάποια, όπως οι συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και η αύξηση των rapid test ώστε να προληφθεί πιθανή αναζωπύρωση. 

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο κ. Βατόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου με «αρκετό ρίσκο». 

Όπως ανέφερε, «δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα. Το click in the shop θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά η Επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί». 

Επιπλέον, ο καθηγητής Μικροβιολογίας επισήμανε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη η εξίσωση. «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», τόνισε. 

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει όταν αποκτηθεί συλλογική ανοσία, όταν δηλαδή εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή