Συνεπιμέλεια: «Ξαναμοιράζονται» οι χρόνοι του παιδιού με τους γονείς του

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 22:47
UPD:23:05
Shutterstock
A- A A+

Την τεράστια σημασία του να μεγαλωνεί ένα παιδί έχοντας τη φυσική παρουσία και των δύο γονιών, επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος έκανε γνωστό πως κατατίθεται νέο νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο και ειδικότερα για ευαίσθητο θέμα της επιμέλειας ενός παιδιού καθώς το υπάρχον ήδη μετράει 40 χρόνια. 

«Η κοινωνική πραγματικότητα και ο τρόπος με τον οποίο πλέον προσεγγίζονται σύγχρονα ζητήματα έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.μιλώντας στην ΕΡΤ, κάνοντας γνωστό ότι την άλλη εβδομάδα θα τεθεί στη Γραμματεία της κυβέρνησης το σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία της διαβούλευσης.

 «Όλοι μας λίγο ή πολύ είμαστε κοινωνοί μιας πραγματικότητας, που πολλές φορές τα παιδιά εργαλειοποιούνται, γίνονται το αντικείμενο ουσιαστικά της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρισμένων γονιών και βεβαίως αυτό από μόνο του σαν γεγονός προβάλει την πολύ μεγάλη ανάγκη να προβούμε σε μία νομοθέτηση, η οποία θα έχει σαν κύριο στόχο, σαν βασική μέριμνα τη διαφύλαξη του συμφέροντος του παιδιού», τόνισε .

Ενώ επεσήμανε ότι «μέσα από μια πολύ μεγάλη συζήτηση που έχει προηγηθεί για σχεδόν ένα χρόνο και μετά από μια διαβούλεψη που έχει υπάρξει μεταξύ εμού και των πολιτικών κομμάτων αλλά βεβαίως και όλων των φορέων, οι οποίοι έχουν κάποιο συγκριμένο ενδιαφέρον για την αλλαγή της συγκριμένης νομοθεσίας, επιχειρούμε για πρώτη φορά να αλλάξουμε τη βασική φιλοσοφία, ώστε μετά τη διάσταση των γονέων να περάσουν από τη μονοδιάστατη άσκηση της γονικής μέριμνας από τον ένα γονέα, στην από κοινού πλέον άσκηση και από τους δύο γονείς, πάντοτε με βάση το πραγματικό συμφέρον του παιδιού».

Η γονική μέριμνα είναι ένας υπέρτερος όρος της συνεπειμέλειας, δηλαδή συμπεριλαμβάνει τη συνεπιμέλεια. Αυτό που είναι τεράστιας σημασίας σύμφωνα με τον Υπουργό είναι ότι καθιερώνεται για πρώτη φορά ελάχιστο μαχητό τεκμήριο επικοινωνίας κατά το 1/3  του χρόνου μεταξύ των δύο γονέων, το οποίο μπορεί να φθάνει έως και το ½  ανάλογα με τις συνθήκες.

Επειδή υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε περίπτωση (όπως το να μένουν μακριά οι δύο γονείς), αφήνεται στη δικαιοσύνη να κρίνει μέσα σε ένα χρόνο, σε ποιους χρόνους μπορεί να εφαρμόζεται το ελάχιστο μαχητό τεκμήριο της επικοινωνίας, εφόσον δεν υπάρχει προφορική συμφωνία των γονέων νωρίτερα.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή