Ξεβράστηκαν νεκρά χταπόδια και φώκιες σε παραλία ανατολικά της Ρωσίας

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 08:30
via REUTERS/WWF RUSSIA
A- A A+

Πολλά νεκρά πλάσματα της θάλασσας ξεβράστηκαν στις παραλίες της Καμτσάτκα, στα ανατολικά της Ρωσίας, σε ένα φαινόμενο μεγάλης θαλάσσιας ρύπανσης.

VIA REUTERS

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν νεκρά χταπόδια, φώκιες και άλλα θαλάσσια πλάσματα, καθώς και ένα μεγάλο τμήμα αποχρωματισμένου ωκεανού.

Οι ντόπιοι που χρησιμοποίησαν τις παραλίες του Ειρηνικού παραπονέθηκαν για έμετο, πυρετό, εξανθήματα και πρησμένα βλέφαρα.

Η αρχική ανάλυση ανίχνευσε προϊόντα λαδιού και φαινόλη στο νερό.

Η περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace το χαρακτήρισε «οικολογική καταστροφή».

Η Καμτσάτκα είναι μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας, διάσημη για την παρθένα φύση και τα ενεργά ηφαίστεια.

Χιλιάδες τα νεκρά ζώα

Η ρύπανση που παρατηρήθηκε στις ακτές της Χερσονήσου τις Καμτσάκας, όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι παραλίες σε έκταση πολλών χιλιομέτρων γέμισαν με χιλιάδες νεκρά θαλάσσια ζώα, προβληματίζει τις ρωσικές αρχές που έδωσαν εντολή να διερευνηθούν τα αίτια της, ενώ η οικολογική οργάνωση Greenpeace την χαρακτηρίζει ως «οικολογική καταστροφή».

VIA REUTERS

Ο Ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων Ντμίτυρι Κομπίλκιν δήλωσε σήμερα ότι οι αναλύσεις που έχουν γίνει σε δείγματα νερού που ελήφθησαν από τις ακτές της Χερσονήσου της Καμτσάτκας που βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Ρωσίας, δείχνουν να μην έχει προκληθεί από ανθρώπινη παρέμβαση καθώς δεν βρέθηκαν πετρελαιοειδή ούτε στο νερό της θάλασσας ούτε στα δείγματα εδάφους της ξηράς.

Τι ενόπισε η Greenpeace

Η οικολογική οργάνωση Greenpeace ανακοίνωσε σήμερα ότι ομάδα της εντόπισε νέες κηλίδες αγνώστου προελεύσεως στους κόλπους της χερσονήσου σε απόσταση 20-50 χιλιομέτρων νότια της παραλίας Χαλακτίρσκι, μια εκ των οποίων κινείται νοτίως της Χερσονήσου της Καμτσάτκα προς την περιοχή των «Ηφαιστείων της Καμτσάτσκα» που συγκαταλέγονται στα φυσικά τοπία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Οι παρατηρήσεις πραγματοποιούνται από την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

«Σε διάφορες τοποθεσίες παρατηρήσαμε στην επιφάνεια του ωκεανού έναν κιτρινωπό αφρό, ενώ το νερό δεν ήταν διαυγές. Σε μια από τις τοποθεσίες βρήκαμε νεκρά θαλάσσια ζώα. Η κηλίδα, πιο σωστά θα λέγαμε κάποιος όγκος, επειδή δεν βρίσκεται μόνο στην επιφάνεια αλλά επίσης και σε βάθος, κινείται κατά μήκος της ακτής», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αρμόδιος για τις κλιματικές αλλαγές της Greenpeace στην Ρωσία Βασίλι Γιάμπλακοφ.

Έρευνα για τη ρύπανση της Καμτσάτκα

Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας Αλεξάντρ Μπαστρίκιν έδωσε εντολή να διερευνηθούν τα αίτια της ρύπανσης στα παράλια της Καμτσάτκα.

Στην περιοχή ήδη δραστηριοποιούνται μέλη της τοπικής Ανακριτικής Επιτροπής, οι οποίοι πήραν δείγματα θαλασσίου νερού, εδάφους, άμμου και αέρα τα οποία εστάλησαν για έλεγχο στη Μόσχα.

Τρεις πιθανές αιτίες

VIA REUTERS

Οι αρχές της περιοχής της Καμτσάτκα εξετάζουν τρεις ενδεχόμενες αιτίες που προκάλεσαν τη ρύπανση αυτή, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προκλήθηκε από απόρριψη τοξικών ουσιών, από φυσικούς λόγους ή από σεισμική δραστηριότητα.

Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνήτης της Καμτσάτκα Βλαντίμιρ Σόλντοφ, ο οποίος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι αρχές δεν μπορούν να μιλούν για κάποια συγκεκριμένη αιτία, καθώς περιμένουν «περισσότερες αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν».

naftemporikigr με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΜΠΕ, TASS, Ria Novosti

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή