Σύμβουλος του Τραμπ στο τιμόνι της της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 23:58
UPD:13/09/2020 00:00
A- A A+

Ο σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις λατινοαμερικανικές υποθέσεις, ο Μαουρίτσιο Κλάβερ-Καρόν, εξελέγη σήμερα όπως αναμενόταν στην προεδρία της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (IDB), σύμφωνα με ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

Ο μόνος υποψήφιος

Ο Κλάβερ-Καρόν, ένας 45χρονος Αμερικανός δικηγόρος κουβανικής καταγωγής, ήταν ο μόνος υποψήφιος γι αυτή τη θέση και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου για μια θητεία πέντε ετών.

Ο Κλάβερ-Καρόν απέσπασε την ψήφο 30 διοικητών της IDB, εκ των οποίων 23 από χώρες της Λατινικής Αμερικής και, σύμφωνα με πηγή που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, ο υποψήφιος απέσπασε συνολικά των 66,8% των ψήφων.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους περιφερειακούς μας εταίρους γιατί διατήρησαν την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας και για να μοιραστούμε το κοινό μας όραμα για μια IDB πιο ισχυρή και πιο δραστήρια», ανέφερε ο Κλάβερ-Καρόν σε ανακοίνωσή του.

Κόντρα στην παράδοση

Η εκλογή του σπάει την παράδοση ενός θεσμού που διοικείτο έως τώρα πάντα από έναν Λατινοαμερικάνο και προκάλεσε την ενόχληση αρκετών χωρών της νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής και της Χιλής.

Αυτά τα κράτη εξέφρασαν ανησυχίες μήπως ο νέος αξιωματούχος υπονομεύσει έναν από τους θεσμούς που μπορούν να αποσβέσουν το κόστος της πανδημίας Covid-19.

Η αρχική ψηφοφορία, που είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Η Αργεντινή είχε ζητήσει να απέχει και η Χιλή είχε μιλήσει για τη δυνατότητα ακύρωσης των εκλογών.

Νίκη της αμερικανικής διπλωματίας

Η νικηφόρα υποψηφιότητα του Κλάβερ-Καρόν αποτελεί επιτυχία για την αμερικανική διπλωματία και είχε την υποστήριξη αρκετών χωρών συμμάχων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όπως η Βραζιλία, η Κολομβία και η Βολιβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξήρε την εκλογή του Κλάβερ-Καρόν, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο υπερασπιστή των δημοκρατικών θεσμών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν να συνεργαστούν στενά μαζί του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής αυτού κύριου οργανισμού», πρόσθεσε ο Πομπέο σε δήλωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος μέτοχος της IDB, σε ποσοστό 30%.

Ο Κλάβερ-Καρόν, τον οποίο περιγράφουν ως σκληρό σύμβουλο, συνέβαλε στη διαμόρφωση της σκληρής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Η εκλογή του πραγματοποιείται επίσης λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή