Αλ. Τσίπρας: Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για άνοιγμα σχολείων, εργασιακά

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 12:17
UPD:13:03
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Οι πολίτες καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρέθηκαν πολύ μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε έκανε πολύ λίγα και δεν αξιοποίησε ουσιαστικά τον χρόνο που χάρισε η υπευθυνότητα των πολιτών. Χαρακτήρισε αχρείαστο ρίσκο την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων και εξαπέλυσε βολές για την πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά, τονίζοντας ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν ακολουθείται το μοντέλο που αυτή επέλεξε. 

«Άλλοι περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι όχι σε πολυτελείς επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τμ με πολυμελείς οικογένειες, δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων και έντονη ανασφάλεια» ανέφερε και εγκάλεσε  την κυβέρνηση ότι στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει όσους σήμερα δίνουν τη μάχη ως περιττούς δημόσιους υπαλλήλους. 

«Δεν έχω πρόβλημα να αναγνωρίσω ότι κάνατε το αυτονόητο, αλλά αυτό δεν αρκεί» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ύφος «πατερναλιστικό», «σχεδόν αυτοκρατορικό». Σημείωσε επίσης ότι οι πολίτες με τη στάση τους μας έδωσαν χρόνο και όχι λευκή επιταγή για παιχνίδι μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. 

ΑΛΈΞΗΣ ΤΣΊΠΡΑΣ Ι ALEXIS TSIPRAS

«Μας έδωσαν χρόνο για να αντιμετωπίσουμε το πολύ πιθανό σύμφωνα με τους επιστήμονες δεύτερο κύμα της πανδημίας» συνέχισε και τόνισε: «Το ερώτημα είναι τι κάνατε με αυτόν τον χρόνο κ. Μητσοτάκη;». Όπως είπε η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη μόλις 300 γιατρών και αυτούς συμβασιούχους, ενώ αύξησε ελάχιστα τον αριθμό των ΜΕΘ. «Οι ΜΕΘ δεν είναι μόνο κρεβάτια, είναι και ειξειδικευμένο προσωπικό. Προσλάβατε τέτοιο; Από όσο ξέρω κανέναν» είπε. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι ενώ στο παρελθόν η κυβέρνηση πρωτοστάτησε σε απολύσεις και τασσόταν κατά των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας «ξαφνικά γίνεται υπέρμαχος του συστήματος δημόσιας υγείας». 

«Δεν αξιοποιήσατε τον χρόνο για να στηρίξετε το σύστημα υγείας» υπογράμμισε. 

Κριτική για το άνοιγμα των σχολείων

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το άνοιγμα των σχολείων ενέχει υψηλούς κινδύνους, είναι ένα «αχρείαστο ρίσκο». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι αποφάσισε να πάρει αυτό το ρίσκο για να «δρέψει δάφνες νικητή». Κριτική άσκησε και στην απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ πριν από λίγο καιρό υπήρχε άλλη σύσταση. 

«Οι κινήσεις αυτές στηρίζονται στην προσπάθεια να κάνετε την κρίση ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι βρήκε την ευκαιρία να περάσει ρυθμίσεις που ευνοούν τα μεγάλα συμφέροντα. 

Βολές για τα εργασιακά

«Μετατρέψατε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ανέργους, εντείνατε την ανασφάλεια, καθιερώσατε την εκ περιτροπής εργασίας» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν επιδοτείται η αναστολή των συμβάσεων αντί της εργασίας. Εμείς συνέχισε, «επιμένουμε σε μία εμπροσθοβαρή παρέμβαση». 

Και απάντηση στα λεφτόδεντρα

Απαντώντας στο σχόλιο του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, σημείωσε: «Όταν στις Συνόδους Κορυφής οι χώρες του Νότου ζητούν να δοθεί ρευστότητα, εσείς τους λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα;».

«Σκάνδαλο η τηλεκατάρτιση των ΚΕΚ» 

Για μεγάλο σκάνδαλο έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας αναφερόμενη στα προγράμματα τηλεκατάρτισης στα ΚΕΚ. «Ταπεινώσατε χιλιάδες επιστήμονες σε μία εξευτελιστική διαδικασία να παίρνουν 600 ευρώ μέσω ψευτοκατάρτισης, ενώ ξέρατε ότι μπορούσατε να δώσετε τα χρήματα απευθείας» είπε και απηύθυνε στον πρωθυπουργό την ερώτηση: «Γιατί κρατάτε τον κ. Βρούτση στη θέση του; Τι μήνυμα στέλνετε στους άλλους υπουργούς;».

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή