Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΝΑΤΟ: Η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Οι Έλληνες βουλευτές καταγγέλλουν τη στάση του προεδρεύοντος, ο οποίος διέκοπτε τις τοποθετήσεις τους σχετικά με την Τουρκία
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 13:35
UPD:13:38
REUTERS/PAUL HANNA
A- A A+

Από κοινή συνεδρίαση Επιτροπών που διεξάγεται στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες, αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι βουλευτές-μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

Αφορμή – σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία – αποτέλεσε η στάση του προεδρεύοντος, ο οποίος «διέκοπτε συστηματικά» τις τοποθετήσεις των Ελλήνων βουλευτών σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων.

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως ελληνική αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» αναφέρουν συγκεκριμένα σε κοινή δήλωσή τους.

Όπως επισημαίνουν, «στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ’ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ’ ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή».

«Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία» συνεχίζει η ανακοίνωση της αντιπροσωπείας.

Ωστόσο, όπως εξηγούν, «ο  προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας».

«Αφού έστω και διακοπτόμενοι ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις μας, η αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του προεδρεύοντος» καταλήγει η ανακοίνωση της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι βουλευτές:

  • Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας (Ν.Δ.)
  • Μανούσος Βολουδάκης, Βουλευτής Χανίων (Ν.Δ.)
  • Θεοδώρα Τζάκρη, Βουλευτής Πέλλας (ΣΥΡΙΖΑ.)
  • Μάριος Κάτσης, Βουλευτής Θεσπρωτίας (ΣΥΡΙΖΑ)
  • Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας (Κίνημα Αλλαγής).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή