Καμπανάκι επιδημιολόγου: Ο κοροναϊός θα μπορούσε να προσβάλει τα δύο-τρίτα του πληθυσμού

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 18:53
UPD:19:02
REUTERS/THOMAS PETER
A- A A+

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στην Κίνα αυξάνεται δραματικά, κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιεί για επιδείνωση της κατάστασης, με ενδεχόμενο ο ιός να προσβάλει έως και τα δύο-τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ζοφερή πρόβλεψη έρχεται διά στόματος του Ίρα Λογκίνι, που έχει διατελέσει σύμβουλος του ΠΟΥ και επικαλείται τη μελέτη της μεταδοτικότητας του κοροναϊού στην Κίνα. Η εκτίμησή του συνεπάγεται δισεκατομμύρια νέα κρούσματα έναντι του έως τώρα απολογισμού για περίπου 60.000.

Εάν ο κοροναϊός εξαπλωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, θα φέρει στην επιφάνεια τους περιορισμούς των αυστηρών μέτρων ελέγχου που έχουν λάβει οι αρχές της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσής τους, συμπεριλαμβανομένης και της καραντίνας στην οποία έχουν θέσει δεκάδες εκατομμύρια πολίτες σε διάφορες πόλεις. Οι καραντίνες μπορεί μεν να επιβραδύνουν την εξάπλωση της επιδημίας, αλλά ο κοροναϊός είχε την ευκαιρία να επεκταθεί στην Κίνα και πέραν των κινεζικών συνόρων προτού επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα, σημειώνει ο κ. Λογκίνι. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα αυξήθηκε σχεδόν κατά 15.000 σήμερα, αφότου οι αρχές του Πεκίνου διεύρυναν τις μεθόδους διάγνωσης.

Το μοντέλο του κ. Λογκίνι βασίζεται σε στοιχεία που δείχνουν ότι κάθε άτομο που νοσεί μεταδίδει τον ιό σε δύο ή τρία ακόμη άτομα. Η έλλειψη ταχείας διαδικασίας εντοπισμού και η σχετική ηπιότητα συμπτωμάτων σε κάποιους ανθρώπους καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς με ακρίβεια την εξάπλωσή του, εξηγεί ο κ. Λογκίνι.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή