Πιο Low γίνεται;

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 12:00
Shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

«Το σχέδιο αυτό (σ.σ.: πολιτογράφησης επενδυτών) βοήθησε τη χώρα, ειδικά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Από κει και πέρα, δεν μπορεί να κάνει περισσότερη ζημιά από ό,τι όφελος. Και είναι γι’ αυτό που πήραμε όλα αυτά τα μέτρα», μεταξύ των οποίων, και έναρξη διαδικασίας αποστέρησης του κυπριακού διαβατηρίου για 26 άτομα».

Υποθέτω και του διεθνώς καταζητούμενου για οικονομικά εγκλήματα, Μαλαισιανού Jho Taek Low, που πολιτογραφήθηκε κατ’ εξαίρεση το 2015, κατόπιν εισήγησης του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου, έναντι επένδυσης 5 εκατ. ευρώ και αγοράς ακινήτου στην Αγία Νάπα, αξίας 500.000 ευρώ. Σύμφωνα δε με αποκάλυψη της εφημερίδας «Πολίτης» την περασμένη Κυριακή, την ημέρα έγκρισης της έκδοσης του κυπριακού διαβατηρίου η Αρχιεπισκοπή έλαβε δωρεά 300.000 ευρώ από τον Μαλαισιανό, που κατηγορείται στη χώρα του και στις ΗΠΑ για κλοπή 4,5 δισ. δολ. από την εταιρεία 1MDB.

Με τόσο χρήμα, η αλλαγή προσώπου και χαρακτηριστικών είναι το επόμενο βήμα. Πιάσ’ τον, αν μπορείς. Η Interpol απορεί. Ο ίδιος, πάντως, κατά το Reuters, με άλλο όνομα φαίνεται να προσπαθεί να αγοράσει στην Κύπρο ακίνητη περιουσία. Έτσι, τουλάχιστον λέει η Μαλαισία.

Τι λέει η Λευκωσία, που πλήρωσε πολύ ακριβά, με κούρεμα καταθέσεων, τις παραδείσιες συνθήκες το 2013; «Αν βρέθηκαν εννέα επενδυτικές περιπτώσεις, που αφορούν 26 άτομα, σε σύνολο τεσσάρων χιλιάδων αιτήσεων, ήταν λογικό κάποιες να είναι προβληματικές όταν οι έλεγχοι δεν ήταν αυστηροί».

Αυστηρή θα γίνει και η Ε.Ε. κατόπιν εορτής. Μέχρι το τέλος του χρόνου κοινό πλαίσιο ελέγχου για ξένους που αγοράζουν την είσοδό τους στην Ε.Ε. αναμένεται να καταρτιστεί. Περίπου τα μισά κράτη της Ένωσης προσφέρουν τις λεγόμενες «χρυσές βίζες». Υποτίθεται ότι γίνεται λεπτομερής εξέταση, αλλά το χρήμα είναι που κάνει αίσθηση. Πώς απέκτησε διαβατήριο χώρας της Ε.Ε., παρότι βρισκόταν στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, ο ξάδερφος του Άσαντ; Όπως και άλλοι, μεσαίοι και μεγάλοι.

Δεν είναι, όμως, το διαβατήριο απλώς ένα χαρτί. Εμπορευματοποιήθηκε και αυτό δύσκολα θα ανατραπεί. Το σύστημα μπάζει νερά και η φήμη μιας χώρας δεν μπαίνει στο ζύγι με τον παρά. Εντάξει, για συγκεκριμένα δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία, μεσίτες και κατασκευαστικές όλα είναι ανθηρά. Ο πήχης πιο χαμηλά. Πιο Low γίνεται; Οι σημαίες ευκαιρίας δεν αφήνονται.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή