Βρετανία: Αποφασισμένος να σταματήσει ένα παράνομο no deal Brexit ο πρόεδρος της βουλής

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 10:53
UPD:11:04
EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT
A- A A+

Αποφασισμένος να σταματήσει τον Μπόρις Τζόνσον και τους υπουργούς του που σχεδιάζουν να παραβιάσουν τον νόμο, πρκειμένου να βγάλουν τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Σε μία ξεκάθαρη προειδοποίηση προς το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο  πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου τόνισε ότι το μοναδικό δυνατό Brexit είναι αυτό το οποίο στηρίζουν οι Βρετανοί βουλευτές. Και τόνισε ότι είναι έτοιμος για «όποια πρόσθετη εφευρετικότητα» χρειαστεί, εάν ο πρωθυπουργός παρακάμψει τον νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο και δένει τα χέρια του στο no deal.

Βάσει του νέου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε στο παρά ένα της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ο Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να αιτηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες νέα τρίμηνη αναβολή για το Brexit, εφόσον έως την εκπνοή της νέας διορίας δεν φέρει την πολυπόθητη βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Η νέα κυβέρνηση του Τζόνσον αφήνει ωστόσο να εννοηθεί ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που δειενργούνται εν όψει της κρίσιμης συνόδου της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, αναζητεί νομικές διεξόδους, προκειμένου να παρακάμψει τη νομοθεσία.

Ο Μπέρκοου έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του είτε στις επόμενες εκλογές είτε στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι συμβεί πρώτα.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή