Τζόνσον: Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα

Παίζει ξανά το χαρτί της βελτιωμένης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 08:06
UPD:08:38
REUTERS/Henry Nicholls
A- A A+

Το χαρτί της «βελτιωμένης συμφωνίας» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από την εκπνοή της διορίας της 31ης Οκτωβρίου, παίζει ξανά ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να καταλαγιάσει τα πνεύματα μετά την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, την οποία τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και κορυφαία στελέχη μέσα στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, τα οποία τάσσονται σταθερά κατά του άτακτου Brexit, χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική.  

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον, αφότου ο επικεφαλής διαπραγματευτής του για το Brexit, ο Ντέιβιντ Φροστ, συναντήθηκε την Τετάρτη με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν συνατήσεις δύο φορές την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο. Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ο Τζόνσον, είναι «να ανεβάσει τώρα ταχύτητα», έως την κρίσιμη σύνοδο στις 17-18 Οκτωβρίου.

Η Ε.Ε. από την πλευρά της αναμένει από τη Βρετανία να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με «συγκεκριμένες» και ρεαλιστικές προτάσεις. Εκπρόσωπος μάλιστα Ευρωπαίου επιτρόπου δήλωσε ότι «οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές», ενώ η Επιτροπή «έχει δείξει την προθυμία να εργαστεί επτά ημέρες την εβδομάδα σε αυτή τη μακρά διαδικασία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος και υποστηρίζει ότι βλέπει από τις Βρυξέλλες «μία διάθεση να συζητηθούν εναλλακτικές στο αντιδημοκρατικό backstop», την προϋπόθεση που θέτει η Ε.Ε. για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, έναν όρο που έχει υπάρξει από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις έως σήμερα διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Η νέα βρετανική κυβέρνηση αξιώνει αφενός να ανοίξει ξανά η συμφωνία αποχώρησης, κάτι το οποίο η Ε.Ε. έχει αποκλείσει, και την πλήρη απόσυρση του backstop. Κατά την εκδοχή του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, «οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά σε βασικά ζητήματα, υπάρχει ωστόσο η διάθεση να εργαστούν από κοινού, προκειμένου να βρεθεί μία λύση». 

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης πιέζουν τον Τζόνσον να ανακαλέσει την απόφασή του να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου έως δύο εβδομάδες πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή τους, την οποία υπογράφουν οι ηγέτες του Εργατικού κόμματος, του Εθνικού κόμματος Σκοτίας, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Κόμματος της Ουαλίας, της Ανεξάρτητης Ομάδας για Αλλαγή και των Πρασίνων, επιμένουν ότι πρόκειται για μία «αντιδημοκρατική» κίνηση, τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή από τον λαό να προχωρήσει σε no deal Brexit και καλούν τον Τζόνσον είτε να κάνει πίσω είτε να θέσει την απόφασή του ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή