Η Σόφια μπλόκαρε ύποπτες μεταβιβάσεις «εκατομμυρίων ευρώ» από τη Βενεζουέλα

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 15:50
UPD:15:57
EPA/VASSIL DONEV
A- A A+

Μεταβιβάσεις πολλών «εκατομμυρίων ευρώ», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας μέσω της Βουλγαρίας κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων, μπλόκαρε η Σόφια έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα η βουλγαρική εισαγγελία.

Η Σόφια κατήργησε λογαριασμό που είχε ανοιχτεί σε βουλγαρική τράπεζα και από τον οποίο περνούσαν χρήματα της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA με προορισμό άλλες χώρες, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ.

«Πρόκειται για εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε ο διευθυντής της βουλγαρικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Ντίμιταρ Γκεόργκιεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια.

Η Βουλγαρία, η οποία ειδοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον, «ελέγχει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημά της για να διαπιστώσει αν έγιναν δεκτές άλλες μεταβιβάσεις από τη Βενεζουέλα και αν μεταφέρθηκαν ποσά στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

«Ο στόχος είναι να βεβαιωθούμε πως δεν έχει κλαπεί ο πλούτος του λαού της Βενεζουέλας» προς όφελος του καθεστώτος, διαβεβαίωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βουλγαρία Έρικ Ρούμπιν.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, τον ύποπτο λογαριασμό, ο οποίος περιλαμβάνει και παράγωγους λογαριασμούς, είχε ανοίξει ένας Βούλγαρος δικηγόρος με διπλή υπηκοότητα. «Οι μεταβιβάσεις από αυτόν τον λογαριασμό δεν έχουν καμιά σχέση με τις δραστηριότητές του ως δικηγόρου», υπογράμμισε.

Ο δικηγόρος, σε βάρος του οποίου είναι πιθανό να ασκηθεί δίωξη για «ξέπλυμα χρήματος», δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία, διευκρίνισε.

Τα κεφάλαια που πέρασαν από τη Βουλγαρία χρησίμευαν επισήμως για τη χρηματοδότηση αθλητικών δραστηριοτήτων ή την αγορά τροφίμων, κάτι που αμφισβητεί η Ουάσιγκτον.

Ο Κάρλος Παπαρόνι, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και προσκείμενος στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και αυτοανακηρυχθέντα προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ανακοίνωσε την Κυριακή μέσω του Twitter πως η PDVSA είχε επιχειρήσει να υπεξαιρέσει δημόσια κεφάλαια μέσω της Βουλγαρίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή