Η ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας - Μάλτας στη συνάντηση Κουβέλη - Μποργκ

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 15:19
UPD:15:27
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

Με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Δημοκρατίας της Μάλτας, Ίαν Μποργκ, συναντήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης.

O κ. Μποργκ επιβεβαίωσε τη στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα που αποδίδεται στη διμερή συνεργασία των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα, αποδίδοντας έμφαση στο εξαιρετικό επίπεδο συντονισμού θέσεων τόσο σε επίπεδο της ΕΕ όσο και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).

Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε στην εποικοδομητική τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Μάλτας επί θεμάτων ναυτιλίας, ως βασικό όχημα συντονισμού των τριών χωρών επί μειζόνων θεμάτων ναυτιλιακής πολιτικής.

Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης, επιβεβαίωσε την υφιστάμενη δομημένη συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο (Ελλάδα - Μάλτα - Κύπρος), υπογραμμίζοντας με τη σειρά του την αποτελεσματική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Μάλτας επί του συνόλου των επίκαιρων φακέλων που απασχολούν το Συμβούλιο της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα του ΙΜΟ.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον επιτυχή συντονισμό επί θεμάτων αερίων εκπομπών της ναυτιλίας που εξετάζονται στην Επιτροπή Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του IMO αλλά και στα θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας που εξετάζονται στην αντίστοιχη Επιτροπή του Οργανισμού, ενώ κατέδειξε τους τομείς της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και προώθησης της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης από τη θάλασσα ως πρόσφορα πεδία εμβάθυνσης των ναυτιλιακών σχέσεων Ελλάδας - Μάλτας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στην ΕΕ, στη βάση κοινών προτεραιοτήτων ναυτιλιακής πολιτικής.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε την πρόθεση φιλοξενίας της επόμενης τριμερούς Υπουργικής Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Μάλτας στον Πειραιά.

Τέλος, ειδική μνεία έγινε εκ μέρους των δύο υπουργών στην συνεργασία στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για τη μελλοντική σύνθεση του Συμβουλίου του IMO.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή