Ρωσία: Ανοίγει τον Πορθμό του Κερτς αλλά δεν απελευθερώνει τα ουκρανικά πλοία

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 14:08
UPD:15:58
REUTERS/PAVEL REBROV
A- A A+

Στο άνοιγμα του Πορθμού του Κερτς προχώρησε σήμερα η Ρωσία, μετά την επικίνδυνη στρατιωτική ένταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή με την Ουκρανία. Αρνείται ωστόσο να ελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία τα οποία κατέσχεσε επιμένοντας ότι ήταν μία κίνηση που συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.

Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι κατέλαβε τρία πολεμικά πλοία του αφού άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας ναύτες, στον Πορθμό του Κερτς, το οποίο χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία κι επιτρέπει την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε από την πλευρά του το Κίεβο ότι «μετέρχεται επικίνδυνων μεθόδων» στον Πορθμό Κερτς. Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είχαν εισέλθει παρανόμως στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

«Μία παραβίαση σημειώθηκε και επικίνδυνες μέθοδοι χρησιμοποιούνται επιπροσθέτως. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει και δημιούργησε απειλή και κινδύνους για την ομαλή μετακίνηση πλοίων σε αυτόν τον ναυτικό δίαυλο», ανάμεσα στη Θάλασσα του Αζόφ και τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Λαβρόφ. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα  ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα καλέσει ανώτατο Ουκρανό διπλωμάτη για να διαμαρτυρηθεί για το συμβάν.

EURONEWS
Έκκληση για αποκλιμάκωση από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Η Ε.Ε. και το NATO απηύθυναν το βράδυ της Κυριακής έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον αποκλεισμό του θαλάσσιου διαύλου προς τη Θάλασσα του Αφόφ. «Είναι σημαντικό να αρθεί ο αποκλεισμός», έγραψε στο Twitter οΓερμανός υπουργός Εξωτερικών, καλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να προχωρήσουν σε «αποκλιμάκωση».

Ανησυχία Τουρκίας

Την ανησυχία του για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή εξέφρασε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «Ως παράκτια χώρα της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζουμε ότι η διέλευση μέσω του Πορθμού Κερτς δεν πρέπει να αποκλειστεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνεται έκκληση για αποφευχθούν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Βολές Πολωνίας κατά Ρωσίας

Στη Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση των διεθνών κανόνων μέσω της επιθετικής της συμπεριφοράς κατά των ουκρανικών πλοίων. «Καταδικάζουμε με σφοδρότητα την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και καλούμε την ηγεσία της χώρας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έκτακτη συνεδρίαση Σ.Α. του ΟΗΕ

Επί του θέματος συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. φέρονται να ζήτησαν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία. Όπως διευκρίνισε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Μόσχα ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας).

Επίσης, σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου τέθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, όπως γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε σήμερα διάταγμα που επιβάλλει τον στρατιωτικό νόμο για 60 ημέρες, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, αν και χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή