Γάζα: Νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών 7 Παλαιστίνιοι - Διακόπτονται οι παραδόσεις καυσίμων

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 20:30
UPD:23:41
REUTERS/IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Επτά Παλαιστίνιοι, ηλικίας από 17 έως 29 ετών, σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκρούσεων με Ισραηλινούς στρατιώτες, κοντά στο τείχος ασφαλείας που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στελέχη του άνοιξαν πυρ και σκότωσαν αδιευκρίνιστο αριθμό Παλαιστινίων, οι οποίοι, αφού πυροδότησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο τείχος, μπήκαν στο έδαφος του Ισραήλ και κατευθύνονταν προς ένα στρατιωτικό φυλάκιο. Κανείς Ισραηλινός στρατιώτης δεν έπαθε το παραμικρό.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ανακοίνωσε ότι σταματούν άμεσα οι παραδόσεις καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τα βίαια αυτά επεισόδια.

Εδώ και δέκα χρόνια η Γάζα βρίσκεται υπό αποκλεισμό και οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής επιδεινώνονται διαρκώς.

Μετά τα σημερινά «σοβαρά γεγονότα» ο υπουρός Άμυνας «διέταξε την άμεση παύση στην παράδοση καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το γραφείο του Λίμπερμαν σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. «Το πρωί της Παρασκευής, τέσσερα βυτιοφόρα προερχόμενα από το Ισραήλ παρέδωσαν καύσιμα και, μετά από αυτό, σημειώθηκαν ταραχές. Υπήρξε μια σοβαρή απόπειρα παραβίασης των συνόρων και επίθεσης εναντίον των στρατιωτών», πρόστίθεται στηνα νακοίνωση.

Ο ΟΗΕ είχε πετύχει μια συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, για την παράδοση καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας. Τα καύσιμα αυτά πληρώνονται από το Κατάρ και θα επέτρεπαν να αυξηθεί η δυναμικότητα του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων. Σήμερα οι κάτοικοι της Γάζας έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο για τέσσερις ώρες την ημέρα.

EURONEWS

Σχεδόν κάθε Παρασκευή από τις 30 Μαρτίου σημειώνονται αιματηρά επεισόδια κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ζητώντας την άρση του αποκλεισμού του θύλακα. Σήμερα, περίπου 14.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων. Ορισμένοι από αυτούς εκτόξευαν εμπρηστικούς και εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντιόν των Ισραηλινών στρατιωτών.

Στις ταραχές αυτές έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 204 Παλαιστίνιοι κι ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή