Μυτιλήνη: «Τελευταίο αντίο» στον υποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 17:46
UPD:17:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑ
A- A A+

Στο σκάφος του, το ΠΛΣ 602, με το οποίο σώθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ανθρωπιστικής κρίσης, αποχαιρέτησε το Λιμενικό Σώμα τον κυβερνήτη του, υποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο, στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης.

Το σύνολο των ανδρών του λιμενικού στο νησί, με αγήματα που απέδιδαν τιμές, άνδρες των ξένων ευρωπαϊκών δυνάμεων της Frontex από τα σκάφη τους, όλα τα σκάφη στο λιμάνι, ακόμα και αυτά του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού, με μεσίστιες σημαίες και χαιρετιστήριους συριγμούς, απέδωσαν τιμές στη σορό του εμβληματικού στελέχους του Λιμενικού Σώματος. Του ανθρώπου που, όπως ειπώθηκε από όλους, απέδωσε την εικόνα της Ελλάδας που μάχεται και νικά στη διάρκεια της κρίσης. Του υποπλοιάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου, που πέθανε ξαφνικά χθες τα ξημερώματα, σε ηλικία 44 ετών.

Στην τελετή, η οποία ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα και τον εθνικό ύμνο, ήταν παρούσα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, ενώ αποδόθηκαν τιμές στην οικογένεια του Κυριάκου Παπαδόπουλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός (Δ) και ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας (Α) παρευρίσκονται στην κηδεία του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου.

Από τον χώρο του λιμανιού η σορός του υποπλοιάρχου οδηγήθηκε στον ναό του Αγίου Θεράποντα, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία. Μοτοσυκλέτες Harley Davison με τους αναβάτες τους (o Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν μέλος της Λέσχης Harley Davison στη Μυτιλήνη) συνόδευσαν, πορευόμενοι στον ναό, τον φίλο τους.

Με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ιδιαίτερα με τα πληρώματα των σκαφών, μίλησαν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση, καθώς και ο πρώην υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας.

Αποχωρώντας από τον χώρο του λιμανιού, ο κ. Σαντορινιός δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι ο υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος «ενσάρκωσε την αυταπάρνηση, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη που έδειξε όλο το Λιμενικό Σώμα στις δύσκολες στιγμές του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Έδειξε σε όλη την Ευρώπη πώς η ελληνική πολιτεία, πώς οι Έλληνες λιμενικοί μπορούν να σώζουν ζωές και να περισώζουν και την ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια σ' αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα. Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή να αποχαιρετούμε έναν τέτοιο άνθρωπο, είναι δύσκολη στιγμή γιατί γνωρίζουμε ότι αφήνει πίσω του δύο μικρά παιδιά και μια σύζυγο, που θα δυσκολευτούν πάρα πολύ. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον υποπλοίαρχο και να πούμε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην ξεχαστεί το παράδειγμά του και φυσικά να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την οικογένειά του».

Σταύρος Θεοδωράκης: Τιμή και δόξα στον Κυριάκο

Ανάρτηση στο Facebook για τον εκλιπόντα υποπλοίαρχο έκανε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρει:

«Kαι να που η λογική επέστρεψε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δράση των Ελλήνων λιμενικών στα σύνορα του Αιγαίου. Με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του Κυριάκου Παπαδόπουλου - του λιμενικού των 5.000 διασώσεων - τα κοινωνικά δίκτυα πλημμύρισαν με μηνύματα συμπαράστασης τόσο στην οικογένειά του, όσο και στη μεγαλύτερη οικογένεια του Λιμενικού. Αντίστοιχες ήταν και οι ανακοινώσεις των κομμάτων. "Υποκλινόμαστε", "οι ήρωες", "το πρόσωπο της αλληλεγγύης"… Σωστή αντίδραση. Μόνο που δεν ήταν πάντα έτσι. Οι λιμενικοί των συνόρων έγιναν τον Φεβρουάριο του ’14 σάκος του μποξ για να εκτονωθεί όλο το τυφλό μένος των "αγανακτισμένων". Ένα ναυάγιο - που δε μπόρεσαν να αποτρέψουν οι λιμενικοί - με 33 ανθρώπους πνιγμένους έξω από το Φαρμακονήσι, έγινε το σκηνικό για να γραφτούν τερατώδεις ιστορίες. Οι λιμενικοί παρουσιάζονταν (ακόμη και σε ανακοινώσεις κομμάτων) ως δολοφόνοι που πατούσαν κεφάλια παιδιών και έπνιγαν με τα χέρια τους γυναίκες μετανάστριες...

Για μήνες το όνομα του λιμενικού ήταν ταυτισμένο με αυτούς που πνίγουν και όχι με αυτούς που σώζουν.

Αυτά ζήσαμε στην Ελλάδα του ’14. Αυτά ζούμε, ακόμη και σήμερα, όταν στα μικρά και μεγάλα γεγονότα παίρνουν το πάνω χέρι οι λαϊκιστές και τα ερμηνεύουν όπως γουστάρουν, παρασύροντας στον βούρκο τους ολόκληρα τμήματα της κοινωνίας.
Γιατί, δυστυχώς, οι κρίσεις στην Ελλάδα αντί να μας κάνουν ανήσυχους, προσεκτικότερους και σοφότερους απλώς μας… τυφλώνουν.

Το μήνυμα αυτό γράφτηκε την ώρα που ξεκινούσε η κηδεία του Κυριάκου στον Άγιο Θεράποντα στη Μυτιλήνη. Γράφτηκε με τη σκέψη σε εκείνον, αλλά και σε όλους τους συναδέλφους του που θα συνεχίσουν το έργο του στο Αιγαίο. Τιμή και δόξα λοιπόν στον Κυριάκο» καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή