Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη του Φρεντερίκ Μπουασονά

Στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 08:05

Με τον φακό του Ελβετού φωτογράφου Φρεντερίκ Μπουασονά (1858 - 1946) να αποτυπώνει όψεις της Θεσσαλονίκης σε δύο στιγμές καμπής στην ιστορία της, την απελευθέρωση και την καταστροφή της από τη σαρωτική πυρκαγιά, παρουσιάζεται η έκθεση «Στην πόλη των ωραίων εκκλησιών. Η Θεσσαλονίκη του Φρεντερίκ Μπουασονά, 1913 και 1919. Από το αρχείο του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ».

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11), και θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Στην έκθεση, παρουσιάζονται φωτογραφίες από τα δύο ταξίδια του Φρεντερίκ Μπουασονά στη Θεσσαλονίκη, το 1913 και το 1919, από τις οποίες αναδύονται τα στοιχεία που συνθέτουν το πολύπλοκο και σαγηνευτικό ψηφιδωτό της πολυπολιτισμικής αυτής πόλης: ο βυζαντινός της πλούτος μέσα από τις ωραίες και επιβλητικές εκκλησίες και τα κάστρα, αλλά και το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα των Οθωμανών που μαρτυρεί τη μακραίωνη παρουσία τους.

Πανοραμικές λήψεις και στιγμές καθημερινού βίου υφαίνουν τον οπτικό καμβά της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ού αιώνα, μιας πόλης μνημειακής και σύγχρονης ταυτόχρονα. Έτσι την πρωτοαντίκρισαν και την απαθανάτισαν ο ταξιδιώτης - φωτογράφος και ο αχώριστος συνταξιδιώτης του, Ντανιέλ Μπο - Μποβί, ο πρώτος με τον φακό και ο δεύτερος με την πένα του.

Οι είκοσι έξι εικόνες της έκθεσης είναι σύγχρονα τυπώματα από γυάλινες διαφάνειες του Φρεντερίκ Μπουσονά, που απόκεινται στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Επίσης, εκτίθενται κάποια πρωτότυπα τεκμήρια και εκδόσεις του οίκου Fréd. Boissonnas. Παράλληλα, το ΜΙΕΤ εκδίδει στη σειρά ΑΦΕΛΙΑ έναν τόμο, με τίτλο «F. Boissonnas / D. Baud - Bovy, δύο ταξίδια, 1913 & 1919».

Πληροφορίες

Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης: Τσιμισκή 11 - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 288036. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 - 15:30, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 - 20:00, Σάββατο: 09:30 - 16:00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή