Βρετανία: Ευρεία έρευνα για θανάτους που μπορεί να συνδέονται με τη Ρωσία

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 16:01
UPD:14/03/2018 08:32
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου θα ερευνήσουν ισχυρισμούς περί ανάμιξης του ρωσικού κράτους σε αριθμό θανάτων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Μ. Βρετανία, όπως ανέφερε η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων έγραψε στην κ. Ραντ ζητώντας να επανεξετασθούν 14 θάνατοι που δεν είχαν αρχικά αντιμετωπισθεί ως ύποπτοι από την αστυνομία, αλλά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης τους έχουν επανειλημμένα συνδέσει με τη Ρωσία.

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι οι ισχυρισμοί δεν είναι τίποτε περισσότερο από ισχυρισμοί», ανέφερε η κ. Ραντ στην απάντησή της. «Η αστυνομία και η (βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας) MI5 συμφωνούν και θα βοηθήσουν σ' αυτή την προσπάθεια».

Η βρετανική αντιπροσωπεία στον παγκόσμιο Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να είναι αναμιγμένη στην επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ.

Μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΧΟ στη Χάγη, ο Βρετανός πρεσβευτής Πίτερ Ουίλσον δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του συνιστά «την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

EURONEWS (Σ

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού του Η.Β. Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Μ. Βρετανία θα εξετάσει την Τετάρτη την απάντησή της στη Ρωσία, μετά το αίτημά της προς τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να εξηγήσει πώς ένας νευροτοξικός παράγοντας, που είχε αναπτυχθεί τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης, χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σ. Σκριπάλ.

«Θα υπάρξει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. Διευκρίνισε ότι δεν θα σχολιάσει τη ρωσική απάντηση πριν από τη συνεδρίαση.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κ. Μέι είπε στους κορυφαίους υπουργούς της πως το επεισόδιο στο Σάλσμπερι ήταν «ριψοκίνδυνο και έγινε στα τυφλά».

Ε.Ε.: Ακλόνητη αλληλεγγύη προς τη Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την «ακλόνητη» αλληλεγγύη της προς το Λονδίνο. «Έχει τη μεγαλύτερη σημασία αυτοί που είναι υπεύθυνοι (...) να δουν πολύ καθαρά ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - αναμφισβήτητη, ακλόνητη και πολύ ισχυρή - για να τιμωρηθούν αληθινά γι' αυτό που έκαναν», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η Γαλλία καταδίκασε επίσης τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του ως «εντελώς απαράδεκτη επίθεση» με χρήση ενός «στρατιωτικού χαρακτήρα» νευροτοξικού παράγοντα και εξέφρασε «αλληλεγγύη προς έναν πρώτης τάξεως στρατηγικό σύμμαχο».

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι στη γαλλική δήλωση δεν κατονομάζεται η Ρωσία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή