Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αφομοιώνει τα υψηλά 13 ετών – Βουτιά στην Jumbo, άλμα στην Titan

Óõíåäñßáóç ôïõ ×ñçìáôéóôçñßïõ ôçí ÄåõôÝñá 8 Ïêôùâñßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÌÐÁÐÇÓ)

Στην περιοχή των 1.470 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης, παρά το προβάδισμα των πωλητών

Σε εύλογη αφομοίωση των ισχυρών κερδών της τελευταίας περιόδου προχωρά σήμερα (9/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διαθέτουν μικρό προβάδισμα έναντι των αγορών.

Παρ’ όλα αυτά, οι ρευστοποιήσεις δεν απειλούν τα κεκτημένα, με την ελληνική αγορά να διατηρείται κοντά στα υψηλά 13ετίας των 1.473 μονάδων, διαθέτοντας μια απόδοση 14% μέσα στο 2024.

Αναμφίβολα, το κλίμα στην Αθήνα παραμένει θετικό, καθώς τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη στηρίζουν τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, πολλές εκ των οποίων «φιγουράρουν» σε πολυετή υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,31% και διαμορφώνεται στις 1.469,03 μονάδες, χάνοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.473,53 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.467,59 έως 1.476,34 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 191 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 134 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Το μεγαλύτερο πακέτο «πέρασε» στην Jumbo, με τον Απόστολο Βακάκη να μεταβιβάζει το 3% στην τιμή των 27,2 ευρώ/μετοχή (108,8 εκατ. η αξία του deal). To μεγάλο discount, όπως είναι εύλογο, ασκεί πιέσεις στη μετοχή, η οποία κατρακυλά κατά 7%.

Χρηματιστήριο: Πέρασε το πακέτο για το 3% της Jumbo – Στα 108,8 εκατ. ευρώ η αξία του deal

Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες διορθώνουν από τα υψηλά 8ετίας, με τις Πειραιώς και Alpha Bank να χάνουν από περίπου 1,5%. Από την άλλη πλευρά, η Titan «τρέχει» προς τα 31 ευρώ, χάρη στην επικείμενη εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής σε Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Διορθώνουν οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να αφομοιώσει τα υψηλά 8ετίας, με αποτέλεσμα σήμερα να υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,57% και τις 1.269 μονάδες.

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς μειώνεται στο -1,40% και τα 3,736 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1,36% και το 1,5985 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο -0,86% και τα 8,07 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +0,89% και τα 2,052 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,59% και 3.561 μονάδες), η μετοχή της Jumbo συρρικνώνεται στο -7% και τα 27,8 ευρώ, καθώς οι επενδυτές κλείνουν το discount σε σχέση με την τιμή διάθεσης του 3% του μετοχικού κεφαλαίου (27,2 ευρώ). Μικρότερου βαθμούς πιέσεις ασκούνται στις Aegean – ΕΥΔΑΠ, οι οποίες υποχωρούν κατά 1%. Η μετοχή της Mytilineos, δε, πέφτει κατά 0,3% και χάνει οριακά τα 39 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Titan Cement απογειώνεται στο +3% και τα 31 ευρώ, χάρη αφενός στα ικανοποιητικά μεγέθη του α’ τριμήνου, αφετέρου στην πρόθεση εισαγωγής της αμερικανικής θυγατρικής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Άλμα κατά 2% πραγματοποιεί και η Quest.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,41% και 2.360 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,5% και τα 5,31 ευρώ, ενώ απώλειες της τάξης του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, ΑΔΜΗΕ και ΑΒΑΞ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΥΑΘ εκτοξεύεται στο +2,5% και τα 3,2 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να έπεται στο +1% και τα 5,2 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 51 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,4 δισ. ευρώ.

Λύκος: Από την προπολεμική Ελλάδα στο «colpo grosso» της Aυστρίας

Αντέχει το θετικό story στο Χρηματιστήριο

Ακόμα πιο κοντά στον στόχο των 1.500 μονάδων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει πλέον τις 1.470 μονάδες, φθάνοντας σε κεφαλαιοποίηση τα επίπεδα ρεκόρ των 101 δισ. ευρώ.

Η τρέχουσα συγκυρία φαίνεται ότι είναι άκρως ευνοϊκή για τους αγοραστές, καθώς ο συνδυασμός θετικού κλίματος στο εξωτερικό, ανθεκτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και κυοφορούμενων επιχειρηματικών deals παρέχει πολύτιμα στηρίγματα στο ταμπλό.

Κάπως έτσι, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «τρέχει» ένα ράλι +14% μέσα στο 2024, ενώ δεν είναι λίγες οι εισηγμένες, οι οποίες βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να εκτοξεύονται και να φιγουράρουν είτε σε πολυετή υψηλά, είτε σε επίπεδα ρεκόρ.

Ανάμεσα σ’ αυτές, σίγουρα, μπορούμε να ξεχωρίσουμε την Εθνική, την Eurobank, τη Mytilineos, τη Motor Oil, τη Sarantis, τη Cenergy, τον ΟΠΑΠ, την Coca – Cola, την Jumbo, την Titan Cement, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πολλές άλλες ακόμα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Titan – Jumbo

Ας σημειωθεί ότι σήμερα, μία ημέρα μετά τα ικανοποιητικά μεγέθη για το α’ τρίμηνο του 2024, είναι προγραμματισμένη η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Titan, με τους μετόχους να καλούνται να εγκρίνουν τη διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ/μετοχή.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 30άρια σε Titan & Jumbo, το 8άρι στην Εθνική και η καθυστέρηση στην Attica

Το πρωί, δε, έγινε γνωστή η πρόθεση της διοίκησης να εισαγάγει σε Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την αμερικανική θυγατρική Titan Αmerica, παραχωρώντας ένα μικρό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται και η μετοχή της Jumbo, καθώς ο Απόστολος Βακάκης προχώρησε στην πώληση πακέτου για το 3% των μετοχών στην τιμή των 27,2 ευρώ. Η συναλλαγή ανήλθε σε 108,8 εκατ. ευρώ, τα οποία κατέληξαν στην τσέπη του ισχυρού άνδρα της εισηγμένης.

Στάσιμος ο Stoxx 600

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να δώσει το στίγμα της για τη μετέπειτα πορεία των επιτοκίων. Βέβαια, προς το παρόν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση χαλάρωση, διατηρώντας τις σφιχτές νομισματικές συνθήκες.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί κάποια στιγμή μέσα στο 2024 σε σταδιακή μείωση του κόστους χρήματος, όπως ακριβώς προτίθεται να πράξει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φέρεται να έχει κυκλώσει ως πιθανή ημερομηνία τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 515 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να παραμένει στις 8.350 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones κινούνται οριακά πτωτικά, πατώντας «φρένο» μετά το 6ήμερο ανοδικό σερί.

Χρηματιστήριο: Τι δείχνει ο Μάιος για την πορεία της αγοράς

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)