Skip to main content

Ισραήλ: Αντιδράσεις για την απειλή Μπάιντεν να παραδώσει λιγότερα όπλα

REUTERS/Ronen Zvulun/Pool

Η αντιπολίτευση ζητά νέα κυβέρνηση

Έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ πυροδοτεί η απειλή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η Ουάσιγκτον θα παραδώσει λιγότερα όπλα, σε περίπτωση προέλασης στη Ράφα.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν  επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KAN: «Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη, δυσάρεστη και από ορισμένες απόψεις ακόμη και απογοητευτική απόφαση που ακούμε από έναν πρόεδρο τον οποίο υποστηρίξαμε από την αρχή. του πολέμου», τόνισε ο Ερντάν.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ έκανε ανάρτηση στο Χ με τις λέξεις «Χαμάς», μια καρδιά και «Μπάιντεν» – δηλαδή «η Χαμάς αγαπά τον Μπάιντεν».

Μιλώντας σε εκδήλωση της αστυνομίας ο Μπεν Γκβιρ τόνισε: «Πρέπει να αγκαλιάσουμε τους φίλους μας, αλλά πρέπει να πολεμήσουμε τους εχθρούς μας χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς. Η νίκη δεν εξαρτάται από το ένα ή το άλλο κράτος, αλλά μόνο από εμάς. Δεν έχουμε κανέναν στον οποίο να βασιστούμε και να μας εγκαταλείψει , αλλά μόνο εμείς και οι πατέρες μας στον ουρανό».

Η αντιπολίτευση ζητά νέα κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ απηύθυνε έκκληση για  μετριοπάθεια μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, αλλά η αντιπολίτευση αξιοποίησε την αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον για να ασκήσει ουσιαστική κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ο Γιάιρ Λαπίντ, πρωθυπουργός του Ισραήλ μέχρι το τέλος του 2022, είπε ότι η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία και μια νέα εποχή στην οποία το σύνθημα  θα είναι : «Μαζί θα νικήσουμε,μαζί θα χτίσουμε μια νέα ισραηλινή κοινωνία».

Η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι ανίκανη να ηγηθεί, υποστήριξε ο Λαπίντ και πρόσθεσε: « Βρισκόμαστε στο απόλυτο χάος, στην απόλυτη απώλεια ελέγχου από μια τρελή κυβέρνηση»