Skip to main content

Ιράν: «Δεν θα κατασκευάσουμε πυρηνική βόμβα, αλλά αν μας απειλήσουν δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή

Οι δηλώσεις έρχονται λιγότερο από ένα μήνα μετά από την επίθεση ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ισραήλ

Το Ιράν είναι έτοιμο να αλλάξει το πυρηνικό του δόγμα εάν απειληθεί από το Ισραήλ, προειδοποίησε την Πέμπτη σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εγείροντας νέες ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Καμάλ Χαρράζι –επικεφαλής του Στρατηγικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και υπουργός Εξωτερικών από το 1997 έως το 2005– δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera Mubasher την Πέμπτη πως «Δεν έχουμε αποφασίσει να κατασκευάσουμε πυρηνική βόμβα, αλλά αν απειληθεί η ύπαρξη του Ιράν, δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε το στρατιωτικό μας δόγμα».

«Το Ιράν έχει την ικανότητα να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα και ότι εξακολουθεί να είναι σε θέση να το κάνει σήμερα»

Ταυτόχρονα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα κάνει το Ιράν αν δεχτεί επίθεση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, ο Χαρράζι, δήλωσε ότι «το Ιράν έχει την ικανότητα να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα και ότι εξακολουθεί να είναι σε θέση να το κάνει σήμερα».

«Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να βλάψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, η αποτροπή μας θα είναι διαφορετική», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ πιστεύεται ότι διαθέτει ένα μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο με 90 πυρηνικές κεφαλές και πάνω από 200 αποθέματα σχάσιμου υλικού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Ενώ το Ιράν δεν έχει αναπτύξει ακόμη πυρηνικά όπλα, διαθέτει ένα πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους εδώ και χρόνια, παρά τις ιρανικές διαβεβαιώσεις ότι προορίζεται για μη στρατιωτικούς σκοπούς.