Μέι: Δεν επιθυμούμε την παραμονή σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 13:41
UPD:13:44
REUTERS/PETER NICHOLLS

Πρόκειται για την πρώτη τόσο ξεκάθαρη απόρριψη από πλευράς της Ντάουνινγκ Στριτ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι η χώρα της δεν επιθυμεί την παραμονή της σε τελωνειακή ένωση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκολύνοντας τη διαπραγμάτευση μεταξύ των Βρετανών διαπραγματευτών και των ομολόγων τους της Ε.Ε.

Πρόκειται για την πρώτη τόσο ξεκάθαρη απόρριψη από πλευράς της Ντάουνινγκ Στριτ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

«Δεν είναι πολιτική μας η παραμονή στην τελωνειακή ένωση», ανέφερε επίσημη πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον Guardian.

Η κ. Μέι βρίσκεται υπό πίεση, καθώς απειλείται διάσπαση εντός του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος, του οποίου ηγείται, μεταξύ ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών, με τους πρώτους να επιθυμούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διατήρηση δεσμών με την Ε.Ε. και τους δεύτερους να θέλουν να κόψουν το συντομότερο δυνατό όλα τα «σκοινιά» τα οποία δένουν τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία με το μπλοκ των υπόλοιπων 27 χωρών.

«Εκείνο που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι θα έχουμε τις καλύτερες δυνατές εμπορικές ρυθμίσεις με την Κίνα και άλλες χώρες ανά τον κόσμο όταν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Τ. Μέι.

Η καθαρή κατάθεση της σχετικής θέσης της βρετανικής κυβέρνησης έρχεται μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση πληροφοριών στους Financial Times, οι οποίοι, επικαλούμενοι κυβερνητικούς αξιωματούχους, σημείωναν ότι το Η.Β. διαπραγματεύεται μυστικά παραμονή στην τελωνειακή ένωση των ευρωπαϊκών χωρών μετά το Brexit.

Οι δε Sunday Times, σε ρεπορτάζ τους, ανέφεραν ότι υπάρχουν κινήσεις Συντηρητικών βουλετών για αντικατάσταση της Τ. Μέι με τον νυν υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία, προκειμένου να επιτευχθεί ένα «καθαρό» διαζύγιο με την Ε.Ε.

naftemporiki.gr

Δημοφιλή