Προς συμβιβασμό Τραμπ - Δημοκρατικοί για μετανάστευση - φύλαξη συνόρων

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 17:40
UPD:18:25
REUTERS/JONATHAN ERNST

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο βρίσκονται πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για το ζήτημα της μετανάστευσης και της φύλαξης των συνόρων, όμως το ακριβές περιεχόμενό της αποτελεί ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συμφωνία σχεδιάστηκε σε δείπνο που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος και οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Νάνσι Πελόζι για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και Τσακ Σούμερ για τη Γερουσία αντίστοιχα. Το Δημοκρατικό Κόμμα μειοψηφεί έναντι των Ρεπουμπλικανών και στα δύο σώματα.

Μετά από μια νύχτα σύγχυσης όσον αφορά την επίτευξη ή μη μιας συμφωνίας, η κάθε πλευρά προχώρησε το πρωί σε δικές της ανακοινώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε να νομιμοποιηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς να έχουν νόμιμη άδεια, σε αντάλλαγμα για την ψήφιση ενός νόμου που θα ενισχύει τα μέσα προστασίας των συνόρων με το Μεξικό, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται σ' αυτόν και η χρηματοδότηση για την οικοδόμηση του περίφημου τείχους.

«Υπάρχουν 800.000 νέοι (σ.σ. παράτυποι μετανάστες), εργαζόμαστε ακατάπαυστα για ένα σχέδιο και θα δούμε πώς θα πάει. Και θα έχουμε μια μαζική ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων στο πλαίσιο αυτό. Πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει», είπε ο κ. Τραμπ, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τη Φλόριντα.

«Νομίζω ότι είμαστε αρκετά κοντά αλλά χρειαζόμαστε μια μεγάλη ασφάλεια στα σύνορα», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι και οι επικεφαλής των πλειοψηφικών Ρεπουμπλικανών, από τους οποίους προέρχεται και ο ίδιος, στο Κογκρέσο συμφωνούν να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις.

Λίγο νωρίτερα, είχε διαψεύσει ανακοίνωση των Δημοκρατικών, γράφοντας στο Twitter: «Καμία συμφωνία δεν επιτεύχθηκε χθες το βράδυ».

Τα σημεία της συμφωνίας

Ο Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, έδωσαν στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση. «Δεν υπήρξε τελική συμφωνία αλλά συμφωνήσαμε στα ακόλουθα σημεία», γράφουν ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ και η βουλευτής Νάνσι Πελόζι.

«Συμφωνήσαμε να στηρίξει ο πρόεδρος την ενσωμάτωση στη νομοθεσία των προβλέψεων του DACA (σ.σ. του προγράμματος που προστάτευε από την απέλαση του νέους παράτυπους μετανάστες) και να πιέσει τη Βουλή και τη Γερουσία να ενεργήσουν. Απομένει η διαπραγμάτευση για τις λεπτομέρειες αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων και ο κοινός στόχος είναι να οριστικοποιήσουμε όλες τις λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατόν. Μολονότι η κάθε πλευρά δέχτηκε να μην αποτελέσει το τείχος μέρος της συμφωνίας, ο πρόεδρος επέμεινε ότι θα συνεχίσει να τον απαιτεί αργότερα και εμείς επαναλάβαμε ότι θα εναντιωθούμε», τονίζεται στο κείμενο.

Ο Ντ. Τραμπ τερμάτισε στις 5 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα DACA, ζητώντας από το Κογκρέσο να νομοθετήσει εντός των επόμενων έξι μηνών για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έφτασαν στις ΗΠΑ όντας ανήλικοι, μπορεί να απειληθούν με απέλαση από τη χώρα. «Θα ήθελε πράγματι κάποιος να διώξει αυτούς τους καλούς νέους ανθρώπους, που είναι μορφωμένοι και επιτυχημένοι, που εργάζονται και ορισμένοι έχουν υπηρετήσει στον στρατό; Πραγματικά!», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter το πρωί.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή