Προεδρικές εκλογές στη Ρουάντα, προς τρίτη θητεία Καγκάμε

Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 12:54
UPD:13:30
REUTERS/STRINGER

Οι ψηφοφόροι στη Ρουάντα σχηματίζουν μεγάλες ουρές για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο απερχόμενος πρόεδρος Πολ Καγκάμε αναμένεται ότι θα καταγάγει σαρωτική νίκη έπειτα από 17 χρόνια στην εξουσία.

Ο Π. Καγκάμε έχει επαινεθεί διεθνώς επειδή προήδρευσε μιας ειρηνικής και ταχείας οικονομικής ανάκαμψης στο μικρό κράτος της κεντρικής Αφρικής μετά τη γενοκτονία του 1994, κατά την οποία υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 800.000 Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου.

Όμως αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες επικρίσεις από αντιπολιτευόμενους και οργανώσεις για τα δικαιώματα που υποστηρίζουν πως γίνονται εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης φιμώνονται και η πολιτική αντιπολίτευση καταστέλλεται.

Μερικοί πολιτικοί αντίπαλοι σκοτώθηκαν αφού διέφυγαν στο εξωτερικό και οι φόνοι τους παραμένουν ανεξιχνίαστοι. Η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη και οι υποθέσεις αυτές φαίνεται να μην έχουν μειώσει την υποστήριξη που έχει ο κ. Καγκάμε μεταξύ των 12 εκατομμυρίων κατοίκων της Ρουάντας.

EURONEWS

«Παρόλο που είμαι φτωχός, ψήφισα τον Καγκάμε επειδή αποκατέστησε την ειρήνη και την ασφάλεια», λέει ο 45χρονος αγρότης Απολινέρ Καράνγκουα, ο οποίος ψήφισε στην πρωτεύουσα Κιγκάλι.

Ο Πολ Καγκάμε, στρατιωτικός διοικητής που ηγήθηκε των ανταρτικών δυνάμεων των Τούτσι στη Ρουάντα για να τερματίσει τη γενοκτονία του 1994, απαγόρευσε τη χρήση φυλετικών όρων αφού έγινε πρόεδρος. Κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές το 2010 με 93% των ψήφων και στη διάρκεια της προεκλογικής εκσστρατείας του για μια νέα επταετή προεδρική θητεία δήλωσε ότι περιμένει ότι θα κερδίσει σχεδόν το 100%.

Ο κύριος αντίπαλος του κ. Καγκάμε, Φρανκ Χαμπινέζα, ψήφισε νωρίς το πρωί στο Κιμορόνκο, εκλογικό τμήμα στο Κιγκάλι.

Ο Φ. Χαμπινέζα δήλωσε στους δημοσιογράφους αφού ψήφισε ότι η προεκλογική εκστρατεία του χώλαινε επειδή δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τον κρατικό μηχανισμό.

«Όλες οι κρατικές δομές ανήκουν στο κόμμα του. Δεν είναι πολύ εύκολο, όμως είμαστε κι εμείς δυνατοί», δήλωσε.

Έχει δηλώσει ότι, εάν εκλεγεί, θα ιδρύσει ένα δικαστήριο για να δικάσει εκ νέου διαφωνούντες, οι καταδίκες των οποίων από δικαστήρια της Ρουάντας έχουν επικριθεί ως πολιτικές.

Άλλη επίδοξη υποψήφια, η Νταϊάν Ρουιγκάρα, αποκλείσθηκε από την εκλογική επιτροπή παρόλο που επιμένει ότι είχε όλες τις προϋποθέσεις για να θέσει υποψηφιότητα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή