Άιντε: Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι περίπλοκη

Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 16:22
UPD:18:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

«Η κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό είναι περίπλοκη» δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Πρόσθεσε πως τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα να βοηθήσουν τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όποτε αυτό τους ζητηθεί, επισημαίνοντςα ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκεραστούν οι απόψεις των πλευρών, «για επανασυγκόλληση της διαδικασίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα είναι δύσκολο.

Ανέφερε ακόμη ότι είχε μια πολύ ανοικτή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο και ότι προσβλέπει στη συνάντησή του, νωρίς το απόγευμα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Είμαι εδώ για να ακούσω τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων», είπε.

Αναφερόμενος στην κατάρρευση της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι, παρότι δεν επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα, η διαδικασία αποτέλεσε τροφή σκέψης για όλους τους εμπλεκόμενους.

Επέμεινε στη θέση του ότι η Τουρκία αποδέχθηκε την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων, αλλά όχι την αποχώρηση του κατοχικού στρατού αμέσως. Παραδέχθηκε πάντως απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική θέση στο θέμα των εγγυήσεων, ότι «η Τουρκία υπήρξε καθόλη τη διάρκεια (της διάσκεψης) ξεκάθαρη ότι δεν αποδέχεται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό».

Ο κ. Άιντε σημείωσε ότι πολλά συνέβησαν στη διάσκεψη και προσέθεσε ότι ο ίδιος και ο γ.γ. του ΟΗΕ «εργάζονταν για ένα αποτέλεσμα στο θέμα της ασφάλειας, που πίστευαν ότι θα λειτουργούσε, ως μέρος ενός τελικού πακέτου που θα οδηγούσε στον τερματισμό των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά θα διατηρούσε κάποια στρατεύματα τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, και εκεί που δεν ήταν εφικτό να υπάρξει συμφωνία ήταν στο θέμα της διάρκειας της παραμονής των στρατευμάτων».

Προσέθεσε ότι πολλές από αυτές τις συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές και ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες.

Ο κ. Άιντε υποστήριξε ότι «το πρόβλημα ήταν πως δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο τελικό πακέτο». Εάν μπορούσαμε, είπε, να φθάσουμε σε ένα τελικό πακέτο, όπως ελπίζαμε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, κάποια από αυτά τα ζητήματα θα είχαν ξεκαθαριστεί, αλλά –πρόσθεσε- υπήρχαν κάποια εκκρεμή θέματα. Σύμφωνα με τον κ. Άιντε «τα μέρη είχαν τις επίσημες τοποθετήσεις τους, ενώ εξέφραζαν και τις ιδέες τους εμπιστευτικά. Και έτσι ο ΟΗΕ πρέπει να το σεβαστεί αυτό».

Σε ερώτηση γιατί ο γ.γ. του ΟΗΕ έκλεισε τη διάσκεψη, ο κ. Άιντε είπε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν θα σταματήσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες και ότι «η διάσκεψη έκλεισε, αλλά μπορεί να υπάρξει νέα συνάντηση, εάν οι πλευρές συμφωνούν, και συμφωνούν επίσης και πάνω σε ποια βάση θα διαπραγματευτούν».

Καταλήγοντας, ο κ. Άιντε επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές στη Νορβηγία, ενώ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να προετοιμάσει τον διάδοχό του.

Πηγή:  ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή