Ν. Κοτζιάς: Σώσαμε τη διαπραγμάτευση από κατάρρευση τρεις φορές

Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 22:04
UPD:22:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
A- A A+

Σώσαμε τη διαπραγμάτευση από κατάρρευση τρεις φορές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε σε αυτήν την διαπραγμάτευση», επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Όπως τόνισε, η διαπραγμάτευση -την οποία χαρακτήρισε πολύ δύσκολη- πρέπει να στηρίζεται στα δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

«Κατανόηση των θέσεών μας από Γκουτέρες»

Κατανόηση στις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού έδειξε εξάλλου ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. 

Κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ελβετία, όπως ενημέρωσε νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Γκουτέρες έθεσε σειρά από ερωτήματα, τα οποία απαντήθηκαν. 

«Εμείς», πρόσθεσε, «συζητάμε μόνο την κατάργηση των δύο συνθηκών, Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Νομίζω ότι δείχνει κατανόηση ως προς το ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος -μια έννοια που έχει υιοθετήσει και ο ίδιος- να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών, την παρουσία τους, τις δήθεν εγγυήσεις ή τα στρατεύματά τους». 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή