18 τόνοι σκουπιδιών σε ακατοίκητο νησί του Ειρηνικού

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 12:01
UPD:12:01
IMAS - Institute for Marine and Antarctic Studies

Tο νησί Χέντερσον βρίσκεται κοντά στο μέσο ενός μεγάλου ωκεάνιου ρεύματος και απόβλητα από τη Νότια Αμερική καταλήγουν στις ακτές του. 

A- A A+

Το νησί Χέντερσον στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι ακατοίκητο αλλά διαθέτει την υψηλότερη πυκνότητα πλαστικών απορριμμάτων στον πλανήτη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Το νησί είναι τόσο απομακρυσμένο, που το επισκέπτονται άνθρωποι μόνο για έρευνα κάθε πέντε με δέκα χρόνια. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλίες του νησιού μολύνονται με πάνω από 600 τεμάχια σκουπιδιών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το νησί αποτελεί μέρος των νήσων Πίτκαιρν, μιας βρετανικής περιοχής στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, στο μέσο της απόστασης μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Περού. Πέρα από το μοναδικό κατοικημένο νησί του συμπλέγματος, που διαθέτει περίπου 50 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι απευθείας απόγονοι των στασιαστών του Μπάουντι και των Ταϊτινών που είχαν απαγάγει, το Χέντερσον απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από το πλησιέστερο μεγάλο πληθυσμιακό κέντρο και απέχει 13 ημέρες με το καράβι από τη Νέα Ζηλανδία.

IMAS - INSTITUTE FOR MARINE AND ANTARCTIC STUDIES

Ωστόσο το νησί βρίσκεται κοντά στο μέσο ενός μεγάλου ωκεάνιου ρεύματος και απόβλητα από τη Νότια Αμερική καταλήγουν στις ακτές του. Η Τζένιφερ Λέιβερς του Πανεπιστημίου της Τασμανίας και της Βασιλικής Εταιρείας Προστασίας των Πτηνών, μαζί με τον συνάδελφό της, Αλεξάντερ Μποντ, πρόσφατα ανακάλυψαν 37,7 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στο απομακρυσμένο νησί.

«Αυτό που συνέβη στο νησί Χέντερσον δείχνει ότι δεν υπάρχει διαφυγή της πλαστικής ρύπανσης ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη των ωκεανών μας», δήλωσε η Λέιβερς στην εφημερίδα Guardian.

Η Λέιβερς εκτιμά ότι 3.570 νέα κομμάτια απορριμμάτων ξεβράζονται κάθε ημέρα μόνο σε μία από τις παραλίες του νησιού. Περίπου 18 τόνοι πλαστικού έχουν καταλήξει στο νησί, με βάση δειγματοληψία σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή