Με αργούς ρυθμούς η προώθηση του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 16:13
UPD:03/11/2016 09:34
REUTERS/ALAA AL-MARJANI

Ο ΟΗΕ ανέφερε την Τρίτη ότι το Ι.Κ. προσπαθεί να εκτοπίσει τους περίπου 25.000 κατοίκους του Χαμάμ Αλ Αλίλ για να τους χρησιμοποιήσει σαν ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να προστατευθεί από τις αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά του πυροβολικού.

A- A A+

Οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις σημείωσαν μικρή πρόοδο την Τετάρτη στην επιχείρηση για ανακατάλήψη της Μοσούλης, προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη εξαιτίας της κακοκαιρίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, οι δυνάμεις ασφαλείας προωθήθηκαν πιο κοντά στη Μοσούλη, πλησιάζοντας το θέρετρο Χάμαμ αλ Αλίλ, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη περίπου 30 χιλιόμετρα από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, καταλαμβάνοντας πέντε χωριά, το κοντινότερο από τα οποία βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από το θέρετρο.

EURONEWS

Ο ΟΗΕ ανέφερε την Τρίτη ότι το Ι.Κ. προσπαθεί να εκτοπίσει τους περίπου 25.000 κατοίκους του Χαμάμ Αλ Αλίλ για να τους χρησιμοποιήσει σαν ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να προστατευθεί από τις αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά του πυροβολικού. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, στην πόλη ζούσαν πριν από τον πόλεμο 65.000 άνθρωποι.

Οργανώσεις αρωγής και τοπικοί αξιωματούχοι, καθώς και κάτοικοι της Μοσούλης, δήλωσαν ότι το Ι.Κ. έχει εκτελέσει δεκάδες ανθρώπους στο Χαμάμ Αλ Αλίλ με την υποψία ότι σχεδίαζαν εξέγερση μέσα και γύρω από τη Μοσούλη για να βοηθήσουν τον ιρακινό στρατό.

Ο Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Ουάγκαα, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Νινευή, δήλωσε στο Reuters ότι τα θύματα στην πλειονότητά τους ήταν πρώην αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

EURONEWS

«Ανησυχούμε βαθιά για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων και των δεκάδων χιλιάδων άλλων αμάχων που έχουν εκτοπιστεί αναγκαστικά από το Ι.Κ. τις τελευταίες δύο εβδομάδες», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού πραγματοποιούν, την ίδια ώρα, έρευνες από σπίτι σε σπίτι στο χωριό Γκογκτζάλι, που βρίσκεται στην ανατολική έξοδο της Μοσούλης, και το οποίο πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ- Reuters- Associated Press- Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή