Βραζιλία: Υπέρ της αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ ψήφισε η Βουλή

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 06:26
UPD:19/04/2016 09:57
REUTERS/UESLEI MARCELINO

Από τους 400 που ψήφισαν συνολικά, 297 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ, ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν.

A- A A+

Υπέρ της αποπομπής της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ ψήφισε την Κυριακή αργά το βράδυ η Κάτω Βουλή της Βραζιλίας.

Από τους 400 που ψήφισαν συνολικά, 297 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ, ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν.

Το Κόμμα Εργατών, που βρίσκεται στην εξουσία, αποδέχθηκε την ήττα του. Ο ηγέτης του κόμματος, Χοσέ Γκιμαράες, είπε ότι το κόμμα θα εστιάσει τις προσπάθειές του στο να εμποδίσει την ψηφοφορία αποπομπής της Ρουσέφ από το αξίωμα του προέδρου και στη Γερουσία. «Η μάχη συνεχίζεται τώρα στη Γερουσία» είπε στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στην Βουλή.

Η διαδικασία θα μεταφερθεί στη Γερουσία, η οποία θα κληθεί στις 10 ή 11η Μαΐου να κρίνει εάν η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί τον νόμο. Εάν ηττηθεί και σε αυτό το σώμα, η Ρουσέφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ.

REUTERS/LUNAE PARRACHO

Πανηγυρισμοί για την αποπομπή της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ. 

Η Ρουσέφ αντιμετωπίζει την βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930, και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός της.

EURONEWS

Η πολιτική κρίση, η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Τέμερ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία εάν η Ρουσέφ αποπεμφθεί.

EURONEWS

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τέμερ θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας της Ρουσέφ, ως το 2018.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή