Βραζιλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση - Το κεντρώο PMDB εγκατέλειψε την κυβέρνηση

Ανοίγει ο δρόμος για αποπομπή της προέδρου Ρούσεφ;
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 13:08
UPD:13:13
REUTERS/STRINGER

Το Κόμμα του Βραζιλιανού Δημοκρατικού Κινήματος αποφάσισε μετά τη συνεδρίαση της ηγετικής του ομάδας ότι οι έξι υπουργοί που ανήκουν στις τάξεις του και όλα τα μέλη του που έχουν διοριστεί σε κρατικά αξιώματα πρέπει να παραιτηθούν.

A- A A+

Το κεντρώο κόμμα PMDB αποφάσισε την Τρίτη να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την αριστερή - κεντροαριστερή πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, να αποσύρει τους εναπομείναντες έξι υπουργούς του από την κυβέρνηση και να προσχωρήσει στην αντιπολίτευση, καταφέρνοντας ένα πιθανόν μοιραίο πλήγμα στην αρχηγό του βραζιλιανού κράτους, η οποία μάχεται για να αποτρέψει την αποπομπή της.

Το Κόμμα του Βραζιλιανού Δημοκρατικού Κινήματος αποφάσισε μετά τη συνεδρίαση της ηγετικής του ομάδας ότι οι έξι υπουργοί που ανήκουν στις τάξεις του και όλα τα μέλη του που έχουν διοριστεί σε κρατικά αξιώματα πρέπει να παραιτηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές διαδικασίες.

Βάσει του προεδρικού συστήματος της Βραζιλίας, η κατάρρευση της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται ότι η κ. Ρουσέφ οφείλει να εγκαταλείψει το αξίωμα, αλλά η εξέλιξη αυξάνει τις πιθανότητες η πρόεδρος να αποπεμφθεί από το Κογκρέσο μέσα στους επόμενους μήνες.

Αυτό θα σήμαινε ότι ο 75χρονος Μισέλ Τέμερ, ηγέτης του PMDB και αντιπρόεδρος της χώρας, θα αναλάβει πρόεδρος.

Η αντιπολίτευση πιέζει για την αποπομπή της προέδρου, καθώς κατηγορεί την κ. Ρουσέφ ότι παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα ώστε να διευκολυνθεί η επανεκλογή της. Η προσπάθειά της απέκτησε ορμή, καθώς οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τη σοβαρότερη ύφεση της οικονομίας εδώ και δεκαετίες, αλλά και το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο έχουν εμπλακεί πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος της 68χρονης προέδρου.

«Από σήμερα, το PMDB αποσύρεται από την κυβέρνηση της προέδρου Ρουσέφ», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, γερουσιαστής Ρομέρο Ζούκα και πρόσθεσε ότι κανένα στέλεχος του κόμματος δεν μπορεί να διατηρήσει οποιαδήποτε θέση σε ομοσπονδιακό αξίωμα εξ ονόματος του κόμματος.

Το PMDB, το μεγαλύτερο κόμμα του Κογκρέσου, με 69 βουλευτές επί του συνόλου των 513 και 18 γερουσιαστές εκ των 81, ήταν ο βασικός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το αριστερό Κόμμα Εργαζομένων (PT). Είχε ενταχθεί στην κυβερνητική συμμαχία από το 2004. Την αποχώρησή του PMDB ενδέχεται να μιμηθούν και άλλα, μικρότερα κόμματα της συμπολίτευσης.

«Ο Τέμερ πρόεδρος!», «έξω το PT», φώναξαν στελέχη του PMDB στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε μια αίθουσα της Βουλής στη Μπραζίλια. Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από τρία λεπτά για να ανακοινωθεί η απόφαση.

Πανηγυρίζει η αντιπολίτευση

«Η κυβέρνηση της Ντίλμα τέλειωσε», δήλωσε με ικανοποίηση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, γερουσιαστής του κεντρώου Κόμματος της Βραζιλιανής Σοσιαλδημοκρατίας (PSDB) Αέσιο Νέβες, ο οποίος είχε ηττηθεί από την κ. Ρουσέφ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2014. «Η αποχώρηση του PMDB βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο μιας ετοιμοθάνατης κυβέρνησης», πρόσθεσε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές.

Ο κ. Νέβες δήλωσε έτοιμος να υποστηρίξει μια ενδεχόμενη μεταβατική κυβέρνηση με ένα «πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης» για την αντιμετώπιση της ύφεσης της βραζιλιάνικης οικονομίας. Αλλά ο αντιπρόεδρος Τέμερ - με τον οποίο είχε συναντηθεί πρόσφατα - θα πρέπει να αποδεχθεί «ένα πρόγραμμα που θα συνεπάγεται σκληρές θυσίες για τη χώρα», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο υπουργός Τουρισμού Ενρίκε Άλβες, μέλος του PMDB, είχε ήδη παραιτηθεί τη Δευτέρα το βράδυ. Ωστόσο το κόμμα, καθώς αντιμετωπίζει αντιρρήσεις, ενδέχεται να αφήσει περιθώριο στους υπόλοιπους υπουργούς του ως την 12η Απριλίου για να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Δεν θα πάει στις ΗΠΑ η Ρούσεφ

Η πρόεδρος Ρουσέφ αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή της στις ΗΠΑ όπου θα συμμετείχε στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια λόγω των πολιτικών εξελίξεων, είπαν στο πρακτορείο Reuters δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Αφότου είχε αποδεχθεί την πρόσκληση, τα πράγματα μεταβλήθηκαν ραγδαία. Θα παραμείνει στη χώρα για να αντιμετωπίσει την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η απόφαση της κ. Ρουσέφ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα.

Η αποπομπή της προέδρου της χώρας, η οποία καταγγέλλει μια «απόπειρα πραξικοπήματος» εναντίον της, δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (δηλαδή να ταχθούν υπέρ 342 από τα 513 μέλη), αλλά και στη Γερουσία, που θα έχει την τελευταία λέξη.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή