Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015 19:30
UPD:19:31
REUTERS/THOMAS MUKOYA

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ.

A- A A+

Διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπλεζ Κομπαορέ, πρώην προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, εξέδωσε η στρατιωτική δικαιοσύνη της χώρας, η οποία τον κατηγορεί για συμμετοχή στη δολοφονία του πρώην αρχηγού του κράτους, Τομά Σανκαρά, το 1987, ανέφερε δικαστική πηγή.

«Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μπλεζ Κομπαορέ», ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία το 2014 και σήμερα ζει εξόριστος στην Ακτή Ελεφαντοστού, εξήγησε η πηγή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλη πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αυτό το ένταλμα, διευκρινίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για δολοφονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και απόκρυψη πτώματος.

Ο Τομά Σανκαρά, ο οποίος κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία το 1983, σκοτώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1987, μαζί με άλλους 12 αξιωματούχους, στο πραξικόπημα με το οποίο ανήλθε στην εξουσία ο Κομπαορέ.

Η εκταφή των πτωμάτων των θυμάτων έγινε τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να εξεταστούν από ιατροδικαστή και να λυθεί το μυστήριο γύρω από τις συνθήκες του θανάτου του «πατέρα της επανάστασης» στην Μπουρκίνα Φάσο. Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας έδειξαν ότι ο Σανκαρά «είχε γαζωθεί από σφαίρες».

Η έρευνα για τον θάνατο του Σανκαρά ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου 2015. Ο κ. Κομπαορέ είχε ανατραπεί τον Οκτώβριο του 2014, μετά από 27 χρόνια στην εξουσία. Το θέμα του θανάτου του Τομά Σανκαρά θεωρείτο «ταμπού» την εποχή της διακυβέρνησης του κ. Κομπαορέ, σε βάρος του οποίου υπήρχαν υποψίες ότι διέταξε την εκτέλεση του προέδρου.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πρώην μέλη του Συντάγματος της Προεδρικής Ασφάλειας, σωματοφυλακής του κ. Κομπαορέ, έχουν κατηγορηθεί για «δολοφονία, απόπειρα και απόκρυψη πτώματος». Μεταξύ αυτών είναι και ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντιερέ, το πρώην δεξί χέρι του κ. Κομπαορέ που επιχείρησε ανεπιτυχώς να τον ανατρέψει τον Σεπτέμβριο του 2015.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή