Skip to main content

O «σχεδόν νηφάλιος» Ελον Μασκ: Η σχέση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο με την κεταμίνη

Τι είπε ο ίδιος ο Μασκ για τη χρήση του ισχυρού αναισθητικού - Όλα όσα γνωρίζουμε για την ουσία που έχει έρθει στο προσκήνιο μέσα από πολύκροτες υποθέσεις

Οι αναρτήσεις του Έλον Μασκ συχνά στοιχίζουν: Στην εικόνα του, στις μετοχές και την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του, σε απώλεια διαφημιστικών εσόδων στο Χ (πρώην Twitter), ακόμη και σε δαπανηρές νομικές περιπέτειες. Σε τι κατάσταση βρίσκεται λοιπόν ο ίδιος όταν ποστάρει προκλητικά σχόλια ή κάνει retweet θεωρίες συνωμοσίες αργά τη νύχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες;

«Σχεδόν πάντα νηφάλιος». Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε ο ίδιος στην περιβόητη συνέντευξη του με τον Ντον Λέμον. Σε αυτήν ο δημοσιογράφος έθιξε το ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και ιδιαίτερα της κεταμίνης – ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφεί εκτενή ρεπορτάζ στα αμερικανικά μέσα τον τελευταίο χρόνο, με την WSJ να υποστηρίζει ότι συνιστά πηγή έντονης ανησυχίας για στελέχη και μετόχους της Tesla και των άλλων επιχειρήσεων του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη. Ο εκρηκτικός και απρόβλεπτος χαρακτήρας του εξάλλου έχει δώσει πολλή τροφή στις φήμες για το πόσο συχνά καταφεύγει σε τέτοιες ουσίες.

Η συνέντευξη του Έλον Μασκ

«Δεν πίνω, δεν ξέρω να καπνίζω χόρτο – Γιατί παίρνω κεταμίνη»

Στη συνέντευξη δεν απέφυγε να μιλήσει για τα όσα έχουν ακουστεί, αλλά θέλησε να δώσει μία πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που έχει σκιαγραφηθεί μέσα από τα ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για χρήση ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου, που λαμβάνει σε μικρή δόση κάθε δύο εβδομάδες.

«Υπάρχουν στιγμές που έχω μια… αρνητική χημική κατάσταση στον εγκέφαλό μου, κατάθλιψη υποθέτω, που δεν συνδέεται με αρνητικά νέα, και η κεταμίνη είναι χρήσιμη για να βγει κάποιος από την αρνητική αυτή διάθεση του μυαλού», είπε ο Μασκ. Πρόσθεσε ότι έχει συνταγή για το φάρμακο από «έναν πραγματικό γιατρό» και χρησιμοποιεί «μια μικρή ποσότητα μία φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα ή κάτι τέτοιο».

Υποστήριξε ότι δεν πίνει και δεν «ξέρει να καπνίζει χόρτο», ενώ δεν διευκρίνισε αν μιλούσε για κεταμίνη ή άλλη ουσία όταν είπε ότι είναι «σχεδόν πάντα» νηφάλιος όταν ποστάρει σχόλια στο Χ.

Έλον Μασκ: Κέρδισε 5,5 δισ. δολάρια σε μια μέρα και «προσπέρασε» ξανά τον Μπέζος

«Φέρνω αποτελέσματα. Αν παίρνω κάτι, θα πρέπει να συνεχίσω να το παίρνω»

Ο Μασκ έχει γράψει και σε αναρτήσεις του στο παρελθόν για τη συνταγογραφούμενη χρήση κεταμίνης, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται κυρίως στα νοσοκομεία ως αναισθητικό, αλλά η οποία διερευνάται όλο και περισσότερο ως πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη, το άγχος και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας. Ο Μασκ αρνήθηκε ότι κάνει υπερβολική χρήση της ουσίας, λέγοντας: «Αν χρησιμοποιεί κανείς μεγάλη ποσότητα κεταμίνης, δεν μπορεί πραγματικά να ολοκληρώσει τη δουλειά. Έχω πολλή δουλειά, συνήθως εργάζομαι 16 ώρες την ημέρα… οπότε δεν είμαι ποτέ σε κατάσταση όπου να μην είμαι διανοητικά σε επαγρύπνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Μασκ είπε ότι πιστεύει ότι η κατάθλιψή του είναι γενετική και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η χρήση κεταμίνης του θα επηρεάσει τις εταιρείες του ή τις κρατικές τους συμβάσεις. Εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι οι επενδυτές θα έπρεπε να χαίρονται που η χρήση της τον βοηθάει.

«Από τη σκοπιά της Wall Street, αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα», είπε. «Δημιουργώ αξία για τους επενδυτές; Η Tesla αξίζει περίπου όσο και η υπόλοιπη αυτοκινητοβιομηχανία μαζί… επομένως σε σχέση με το πώς το βλέπουν οι επενδυτές, αν υπάρχει κάτι που παίρνω, θα πρέπει να συνεχίσω να το παίρνω».

Τι γνωρίζουμε για την κεταμίνη

Οι υποθέσεις που την έφεραν στο προσκήνιο

Στην Ελλάδα η κεταμίνη έγινε ευρέως γνωστή στο κοινό μέσα από την υπόθεση του θανάτου της Τζωρτζίνας και των δύο μικρότερων αδελφών της στην Πάτρα. Επανήλθε στο προσκήνιο με τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού Μάθιου Πέρι. Χρήση κεταμίνης φέρεται να έκανε και ο προγραμματιστής Μπομπ Λι , που δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2023.

Τον Ιανουάριο ο Economist αποκάλυπτε σε εκτενές ρεπορτάζ του ότι η κεταμίνη χρησιμοποιείται στην Ουκρανία σε στρατιώτες, που φεύγουν από το μέτωπο, φέροντας βαθιά, υποσυνείδητα «τραύματα» στον ψυχισμό τους. Περιέγραφε μάλιστα την περίπτωση πρώην στρατιώτη, που όταν άρχισε τη συνταγογραφούμενη χρήση της είδε να φεύγουν η έντονη εσωστρέφεια, οι εφιάλτες και οι φόβοι για την καθημερινότητα.

Η χρήση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Σημειώνεται ότι η κεταμίνη είναι νόμιμη στην Ουκρανία ως θεραπεία για ψυχικές ασθένειες από το 2017. Η χρήση ψυχεδελικών για τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία και εξερευνήθηκε στην Αμερική τη δεκαετία του 1950-1960. Για ένα διάστημα τα ψυχεδελικά ταυτίστηκαν με σοβαρά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη. Ωστόσο σε πολλές χώρες την τελευταία δεκαετία ήρθαν πάλι στο προσκήνιο.

Η κεταμίνη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, κυρίως επειδή δεν μεταβάλλει τη χημεία του εγκεφάλου σε αντίθεση με άλλα αντικαταθλιπτικά. Αναστέλλει τους υποδοχείς του εγκεφάλου για το γλουταμινικό, ένα σημαντικό νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο και μερίδα ερευνητών πιστεύει ότι το γλουταμινικό μπορεί να είναι η βασική ζώνη όπου η κεταμίνη δρα ως αντικαταθλιπτικό (Διαβάστε εδώ τα ευρήματα σχετικής μελέτης).

Ωστόσο δεν συμφωνεί όλη η επιστημονική κοινότητα στο εάν τα οφέλη της υπερισχύουν των κινδύνων. Αρκετοί παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας και τις παρενέργειες που έχει η χρήση της, μεταξύ των οποίων και οι παραισθήσεις.

Διαβάστε περισσότερα stories ΕΔΩ.