Skip to main content

Έλον Μασκ: Η διαγραφή αναρτήσεων είναι λογοκρισία, έπαιρνα κεταμίνη για την κατάθλιψη, συνάντησα τον Τραμπ ίσως τον ψηφίσω

REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Έβγαλε πολλές ειδήσεις η νέα συνέντευξη του Αμερικανού μεγιστάνα

Η πλατφόρμα X (πρώην Twitter) που ανήκει στον Έλον Μασκ σύναψε συμφωνία με τον δημοσιογράφο και για εννέα χρόνια παρουσιαστή εκπομπών στο CNN Ντον Λέμον για ένα ωριαίο τοκ σόου που θα μεταδίδεται από την πλατφόρμα.

Στο πλαίσιο της προώθησης αυτής της συνεργασίας πρώτος καλεσμένος της νέας εκπομπής ήταν ο Μασκ σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση το κλίμα της οποίας έγινε απρόσμενα ιδιαίτερα τεταμένο από την στάση του Λέμον και τις ερωτήσεις που δέχτηκε ο Αμερικανός μεγιστάνας τις οποίες όπως προέκυψε στη συνέχεια θεώρησε επίμονες και πιεστικές. Αποτέλεσμα ήταν ο Λέμον να δηλώσει μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης ότι η πλατφόρμα ακύρωσε τη συμφωνία τους και την εκπομπή του.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας στη συνέντευξη υπερασπίστηκε για πολλοστή φορά τη θέση του για τη διαφορετικότητα και την ελευθερία του λόγου. Ανέφερε για μια ακόμη φορά πώς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να υπάρχει έλεγχος και διαχείριση των αναρτήσεων (moderation) αλλά αυτός ο έλεγχος πρέπει να αφορά αποκλειστικά περιεχόμενο λόγου που παραβαίνει την κείμενη νομοθεσία και πρέπει να γίνεται μπλοκάρισμα τέτοιων αναρτήσεων. Όπως είπε οτιδήποτε λέει κάποιος σε μια ανάρτηση και δεν παραβαίνει τον νόμο δεν πρέπει να μπλοκάρεται ανεξάρτητα από το αν και σε ποιους αρέσει αυτό γιατί έτσι μπαίνουμε σε διαδικασία λογοκρισίας.

Όταν ο Λέμον επέμεινε λέγοντας τον Μασκ για αντισημιτικές και ρατσιστικές αναρτήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στο X και γιατί δεν διαγράφονται ο Μασκ επέμεινε με την σειρά του ότι οι αναρτήσεις αυτές δεν είναι παράνομες και είπε: «Λοιπόν, Ντον, αγαπάς τη λογοκρισία, αυτό λες». Ο Λέμον απάντησε ότι πιστεύει στο moderation με τον Μασκ να απαντά: «Το moderation είναι μια λέξη που έχει δημιουργήσει η προπαγάνδα για να αντικαταστήσει τη λέξη λογοκρισία».

Η κατάθλιψη και οι εκλογές

Ο Λέμον δεν δίστασε να ρωτήσει τον Μασκ σχετικά με τα όσα έχουν ακουστεί για θεραπεία που είχε ακολουθήσει στο πρόσφατο παρελθόν με χρήση κεταμίνης. Ο επιχειρηματίας δεν φάνηκε καθόλου ευχαριστημένος με αυτή την ερώτηση. «Κάνεις μια ερώτηση για ιατρικό θέμα που είναι κάτι ιδιωτικό. Πήρα το φάρμακο για να αντιμετωπίσω μια αρνητική χημική κατάσταση που υπήρχε στον εγκέφαλό μου, όπως η κατάθλιψη».

Ερωτηθείς αν έκανε κατάχρηση του φαρμάκου, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως ως αναισθητικό, είπε: «Δεν νομίζω. Εάν χρησιμοποιήσει κάποιος υπερβολική ποσότητα κεταμίνης δεν θα μπορεί να εργαστεί και εγώ έχω πολλή δουλειά». Ο παρουσιαστής ρώτησε τον Μασκ αν νιώθει άβολα στη διάρκεια της συνέντευξης και ο επιχειρηματίας απάντησε ότι «με στενοχωρείς γιατί ο τρόπος που διατυπώνεις ερωτήσεις… δεν είναι πειστικός».

Ο Μασκ ανέφερε επίσης ότι συνάντησε τυχαία πρόσφατα τον Ντόναλντ Τραμπ και έφαγαν πρωΐνο μαζί ανταλλάσοντας απόψεις αλλά είπε ότι δεν έχει κάνει δωρεές στην εκστρατεία του όπως ούτε και σε αυτή του Τζο Μπάιντεν. Ερωτηθείς αν επρόκειτο να υποστηρίξει έναν προεδρικό υποψήφιο είπε: «Μπορεί στην τελική ευθεία να υποστηρίξω έναν υποψήφιο αλλά δεν ξέρω ακόμα αν θα το κάνω αλλά μπορώ να πω ότι νιώθω ότι απομακρύνομαι από την επιλογή Μπάιντεν».

Naftemporiki.gr