Skip to main content

LSD, κοκαΐνη, κεταμίνη: Εθισμένος στα ναρκωτικά ο Έλον Μασκ;

Reuters

Στελέχη και μέτοχοι των εταιρειών του εκφράζουν ανησυχία ότι κάνει συχνή χρήση ναρκωτικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της WSJ

Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Είδε φέτος τις μετοχές των εταιρειών του να κάνουν ράλι και την περιουσία του να αυξάνεται περισσότερο από κάθε άλλου δισεκατομμυριούχου. Καινοτομεί, πρωτοπορεί, έχει όνειρα που φτάνουν σε άλλους πλανήτες,  διατυπώνει σε κάθε ευκαιρία τις αμφιλεγόμενες απόψεις του,  δεν φοβάται να προκαλέσει και ξέρει πώς να κρατάει σταθερά τους προβολείς της δημοσιότητας επάνω του.

Κι όμως η συμπεριφορά και η κατάσταση της υγείας του Έλον Μασκ ανησυχούν έντονα στελέχη και μετόχους των εταιρειών του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, στο οποίο υποστηρίζεται ότι λαμβάνει εδώ και αρκετά χρόνια ναρκωτικές ουσίες.

«Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου στις εταιρείες του και άλλα πρόσωπα κοντά στον δισεκατομμυριούχο έχουν αναπτύξει μια επίμονη ανησυχία ότι υπάρχει ένα  επικίνδυνο στοιχείο που οδηγεί τη συμπεριφορά του: η χρήση ναρκωτικών. Και φοβούνται ότι η χρήση ναρκωτικών από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla και της SpaceX θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για την υγεία του, αλλά και για τις έξι εταιρείες και τα δισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία που εποπτεύει» αναφέρει το ρεπορτάζ της WSJ , επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τον Μασκ και τις εταιρείες.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει χρησιμοποιήσει LSD, κοκαΐνη, έκσταση και ψυχεδελικά μανιτάρια, συχνά σε ιδιωτικά πάρτι σε όλο τον κόσμο, όπου οι παρευρισκόμενοι υπογράφουν συμφωνίες τήρησης του απορρήτου ή αφήνουν τα τηλέφωνά τους εκτός, για να εισέλθουν, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα. Ο Μασκ έχει καπνίσει στο παρελθόν μαριχουάνα δημόσια και έχει πει ότι έχει συνταγή γιατρού για χρήση κεταμίνης.

Το 2018, για παράδειγμα, πήρε διάφορα χάπια ναρκωτικών σε ένα πάρτι που διοργάνωσε στο Λος Άντζελες. Την επόμενη χρονιά έκανε πάρτι με «μαγικά μανιτάρια» σε μια εκδήλωση στο Μεξικό. Το 2021, πήρε κεταμίνη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, με τον αδελφό του, Κίμπαλ Μασκ, στο Μαϊάμι σε ένα πάρτι στο σπίτι κατά τη διάρκεια της Art Basel. Φέρεται επίσης να έχει λάβει παράνομα ναρκωτικά με τον Στιβ Τζάρβετσον, υψηλόβαθμο στέλεχος της SpaceX, που στο παρελθόν είχε καίρια θέση και στην Tesla.

Άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Μασκ, ο οποίος είναι τώρα 52 ετών, είπαν ότι η χρήση ναρκωτικών συνεχίζεται, ειδικά η κατανάλωση κεταμίνης, και ότι ανησυχούν ότι μπορεί να προκαλέσει κρίση υγείας. Ακόμα κι αν δεν το κάνει, θα μπορούσε να βλάψει τις επιχειρήσεις του.

Όλα αυτά την ώρα που η Tesla πατάει γκάζι και η SpaceX είναι η μόνη ιδιωτική εταιρεία που έχει εξασφαλίσει άδεια για τη μεταφορά αστροναυτών της NASA από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το Πεντάγωνο, εν τω μεταξύ, έχει εντείνει τις αγορές πυραύλων SpaceX τα τελευταία χρόνια και η εταιρεία επιδιώκει επίσης να αναπτύξει μια μεγάλη επιχείρηση που πωλεί δορυφορικές υπηρεσίες σε υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.

Ο Μασκ δεν απάντησε στα αιτήματα της WSJ για σχολιασμό. Ο δικηγόρος του Μασκ, Άλεξ Σπίρο, ότι ο Μασκ «περνάει συχνά από τακτικούς και έκτακτους ελέγχους για χρήση ναρκωτικών και δεν έχει βρεθεί θετικός ποτέ».  Ο Σπίρο, υποστήριξε επίσης «υπάρχουν και άλλα ψευδή γεγονότα» στο άρθρο, αλλά δεν εξήγησε ποια είναι αυτά.

Η εκδήλωση του 2017 που γέννησε μεγάλες υποψίες

Οι άνθρωποι γύρω από τον Μασκ είχαν συνηθίσει εδώ και πολύ καιρό την ασταθή συμπεριφορά του. Ορισμένα στελέχη της SpaceX που είχαν εργαστεί για καιρό μαζί του, ωστόσο, παρατήρησαν μια αλλαγή σε μια εκδήλωση της εταιρείας στα τέλη του 2017.

Εκατοντάδες υπάλληλοι της SpaceX είχαν συγκεντρωθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας προκειμένου να ενημερωθούν για τον τελευταίο πύραυλο της εταιρείας. Ο Έλον Μασκ έφτασε με καθυστέρηση μίας ώρας και όταν τελικά ανέβηκε στη σκηνή ήταν περιέργως ακατανόητος. Έχανε τα λόγια του, φλυαρούσε χωρίς νόημα για περίπου 15 λεπτά, σύμφωνα με στελέχη που ήταν παρόντα και αναφέρθηκε επανειλημμένα στο πρωτότυπο Big Falcon Rocket της SpaceX, το οποίο ήταν γνωστό ως BFR, ως “Big F-ing Rocket”.

Δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί αν ο Μασκ ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών εκείνη την ημέρα. λλά μετά τη συνάντηση, τα στελέχη της SpaceX μίλησαν ιδιωτικά για τις ανησυχίες τους.

Ο Σπίρο χαρακτήρισε την περιγραφή του περιστατικού του SpaceX «ψευδή όπως επιβεβαιώθηκε από αμέτρητους ανθρώπους που ήταν παρόντες». Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι ήταν συγκεκριμένα ψευδές ή να διευκρινίσει ποιοι ήταν οι «αμέτρητοι άνθρωποι» που θυμούνται αλλιώς τα γεγονότα.