Skip to main content

Ο σκανδαλώδης Ημιμαραθώνιος: 3 Αφρικανοί, άφησαν τον Κινέζο να κερδίσει (βίντεο)

(cnsphoto / REUTERS)

Πώς και από ποιον στήθηκε η νίκη του 25χρονου Κινέζου πρωταθλητή

Οι τέσσερις πρώτοι που τερμάτισαν στον Ημιμαραθώνιο του Πεκίνου τιμωρήθηκαν με αφαίρεση των μεταλλίων τους, ύστερα από έρευνα που διαπίστωσε ότι τρεις Αφρικανοί δρομείς επιβράδυναν σκόπιμα κοντά στη γραμμή τερματισμού για να αφήσουν έναν Κινέζο αθλητή να κερδίσει.

Ο Κινέζος He Jie πέρασε τη γραμμή τερματισμού του αγώνα της περασμένης Κυριακής σε 1:03:44 για να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο και ένα πρώτο βραβείο $5.500, με την αφρικανική τριάδα μόλις ένα δευτερόλεπτο πίσω στην κοινή – δεύτερη θέση.

Το βίντεο που προκάλεσε σάλο

Ένα βίντεο του τερματισμού δείχνει τον Willy Mnangat από την Κένυα να στρέφεται προς τον He και να του κάνει χειρονομίες να προχωρήσει καθώς οι τέσσερις άντρες τρέχουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο.

Ο πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ των 5 χιλιομέτρων, Ρόμπερτ Κέτερ, επίσης από την Κένυα, φαίνεται στη συνέχεια να δίνει επίσης σήμα στον He για να προσπεράσει, ενώ κάνει σήμα στον Dejene Hailu να σταματήσει.

Το βίντεο προκάλεσε διαδικτυακό σάλο στην Κίνα, με πολλούς να ζητούν έρευνα και να απαιτούν μέτρα από τους διοργανωτές.

Ήταν… λαγοί, αλλά δεν δηλώθηκαν ως τέτοιοι

Σε δήλωσή της την Παρασκευή, η οργανωτική επιτροπή είπε ότι οι τρεις Αφρικανοί δρομείς «επιβράδυναν ενεργά στα τελευταία 2 χιλιόμετρα και ως αποτέλεσμα ο He Jie κέρδισε την κούρσα». Τα αποτελέσματα και των τεσσάρων δρομέων έχουν ανακληθεί και τα τρόπαια, τα μετάλλια και τα μπόνους τους θα αφαιρεθούν, ανέφερε η απόφαση της οργανωτικής επιτροπής.

Οι τρεις Αφρικανοί δρομείς προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στον αγώνα ως «λαγοί» (να κρατούν δηλαδή υψηλό ρυθμό στον αγώνα, ώστε να σημειωθεί καλός χρόνος) από την κινεζική αθλητική εταιρεία Xtep, η οποία ήταν χορηγός τόσο του He όσο και του Ημιμαραθωνίου του Πεκίνου, σύμφωνα με την επιτροπή. Ωστόσο, η Xtep απέφυγε να δηλώσει ότι πρόκειται για «λαγούς», ως είχε υποχρέωση.

Η συγγνώμη της εταιρείας

Η επιτροπή απαγόρευσε στην Xtep να χορηγεί άλλους αγώνες αυτή τη σεζόν. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ζήτησε «ειλικρινή συγγνώμη» από όλους τους δρομείς και τους πελάτες της.

«Φέρουμε μεγάλη ευθύνη για αυτό, αποδεχόμαστε πλήρως την απόφαση τιμωρίας που έλαβε η οργανωτική επιτροπή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα «σκεφτούμε σοβαρά και θα κάνουμε μια βαθιά αναθεώρηση» για να «διασφαλίσουμε ότι τέτοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον».

Το προφίλ του (μη) νικητή

Ο He, 25 ετών, έχει σπάσει δύο φορές το ρεκόρ μαραθωνίου της Κίνας τα τελευταία δύο χρόνια και θεωρείται ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους δρομείς μεγάλων αποστάσεων της χώρας. Κατέχει την 74η θέση στον κόσμο στον μαραθώνιο ανδρών από την World Athletics και αναμένεται να οδηγήσει τους Ασιάτες δρομείς στους επερχόμενους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024.