Skip to main content

Η στρατηγική της Τσέλσι για να «συντρίψει» τη μεταγραφική αγορά

Το ισχυρό δίδυμο του συλλόγου (Μπόιλι, Εγκμπαλί) αυξάνει το δίκτυο πολυϊδιοκτησίας με συλλόγους στους οποίους θα παραχωρούνται οι νεαροί ταλαντούχοι παίκτες για να εξελιχθούν και να επιστρέψουν, ή να πωληθούν.

Πόσο μακριά θα το πάνε οι Τοντ Μπόιλι και Μπεχντάντ Εγκμπαλί; Τα δύο αφεντικά της Τσέλσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούν ποτέ να ξοδεύουν και συνεχίζουν να θέλουν να επεκτείνουν την επιρροή τους σε όλη την Ευρώπη.

Το τελευταία σχέδιό της προβλέπει αγορά μετοχών στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και πλήρης εφαρμογή της στρατηγικής τους για την εξέλιξη νέων παικτών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ δαπανήθηκαν από τότε που ο Τοντ Μπόιλι ανέλαβε τη διοίκηση της Τσέλσι με την υποστήριξη του επενδυτικού ταμείου Clearlake Capital, που ανήκει στον Μπεχντάντ Εγκμπαλί.

Μετά την απόκτηση των «Μπλε» το δίδυμο ανέτρεψε όλα όσα είχαν γίνει στο παρελθόν στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σπρώχνοντας το μοντέλο ακόμη πιο μακριά.

Πως; Ποντάρουν υπέρογκα ποσά σε νεαρούς παίκτες με συμβόλαια 8 ή 9 ετών, θεωρούν τους ποδοσφαιριστές περιουσιακά στοιχεία τους κι εκμεταλλεύονται νέες αγορές, όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας, για να πουλήσουν σε ανταγωνιστικές τιμές (Κουλιμπαλί, Μεντί) και στη συνέχεια να επενδύσουν σε άλλους, ξένους συλλόγους.

Η Στρασμπούρ επωφελήθηκε ήδη απ΄ αυτή την προσέγγιση, καθώς η πλειοψηφία αγοράστηκε από την BlueCo για το ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ κι αμέσως δέχθηκε τον πρώτο δανεικό παίκτη, τον ταλαντούχο 18χρονο Βραζιλιάνο Άντζελο Γκάμπριελ.

Αυτή η στρατηγική πολλαπλής ιδιοκτησίας, που αναπτύχθηκε πρώτα από το City Football Group (ελέγχει τη Μάντσεστερ Σίτι), θα γίνει η νέα δύναμη της Τσέλσι.

Όπως αναφέρει η Daily Telegraph, ο καινούργιος στόχος των Αμερικανών είναι να πάρουν μειοψηφικό μερίδιο στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.

Σημαντική επένδυση σε κάθε περίπτωση, αφού τα «Λιοντάρια» είναι ένας από τους τρεις μεγάλους συλλόγους του πορτογαλικού πρωταθλήματος, μαζί με Μπενφίκα και Πόρτο. Πάνω απ΄ όλα, όμως, η Σπόρτινγκ έχει αποδείξει την ικανότητά της να αποκαλύπτει μελλοντικά ταλέντα και να τα πουλά σε υψηλό τίμημα.

Μέσω αυτού του πρόσθετου «μέσου», η Τσέλσι θα μπορούσε να στείλει ορισμένους από τους παίκτες της να προπονηθούν σε ένα πλαίσιο διαφορετικό από αυτό της Στρασμπούρ, με δύο πιθανότητες.

Η πρώτη, επιστροφή στην Τσέλσι με στόχο να γίνουν βασικοί εκεί και η δεύτερη να πουληθούν, αφού αποκτήσουν περισσότερο χρόνο παιχνιδιού και συνεπώς μεγαλύτερη προβολή, αφού για τους Εγκμπαλί και Μπόιλι ο κανόνας είναι πλέον να αποκτούνται μόνο παίκτες ηλικίας 25 ετών και κάτω.