Skip to main content

Άξια νικήτρια η Σαμπαλένκα στο Australian Open

REUTERS/Loren Elliott

Η Λευκορωσίδα τενίστρια έφτασε στον πρώτο Γκραν Σλαμ τίτλο της καριέρας της νικώντας στον τελικό με ανατροπή την Ριμπάκινα.

Η Αρίνα Σαμπαλένκα κατάκτησε τον πρώτο Γκραν Σλαμ τίτλο στην καριέρας της, μετά τη νίκη με ανατροπή (4-6, 6-3, 6-4) επί της Καζάκας Έλενα Ριμπάκινα στον τελικό του Australian Open, ύστερα από έναν αγώνα ανάμεσα σε δύο από τις πιο συναρπαστικές power-hitters του γυναικείου τένις.

Με την ενδέκατη συνεχή νίκη της η Λευκορωσίδα θα επιστρέψει στην κορυφαία κατάταξη της καριέρας της, στο Νο 2 πίσω από την Ίγκα Σφιόντεκ, αποκομίζοντας τους καρπούς της βελτιωμένης ψυχολογικής σταθερότητάς της.

Η Ριμπάκινα προηγήθηκε με 3-1 μετά από διπλό λάθος της Σαμπαλένκα στο τεράστιο σερβίς της, αλλά στη συνέχεια η Λευκορωσίδα άσκησε πίεση και κατόρθωσε να ισοφαρίσει το πρώτο σετ σε 4-4.

Η Καζάκα αντέδρασε άμεσα και ανέβασε το «θερμόμετρο» της αγωνίας στη Rod Laver Arena, για να κάνει τελικώς το 1-0 με άλλο ένα break, καθώς η Σαμπαλένκα χρεώθηκε με το πέμπτο διπλό σφάλμα της.

Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που η μετέπειτα νικήτρια του τελικού έχασε σετ στους έντεκα εφετινούς αγώνες της κι αυτό έφερε κάποια νεύρα, τα οποία η 24χρονη κατάφερε να συγκρατήσει και σώσει δύο breakpoints στο εναρκτήριο game του επόμενου σετ.

Στη συνέχεια, η Σαμπαλένκα βρήκε μια ευκαιρία για break και με περισσότερη συνέπεια στο παιχνίδι της πια κατόρθωσε να φτάσει στο 4-1, για να κατακτήσει το σετ και να ισοφαρίσει σε 1-1 με τον 11ο και τον 12ο άσο της.

Η ψυχολογία είχε επανέλθει, η Λευκορωσίδα σέρβιρε με «δηλητήριο» και πήρε προβάδισμα με 5-3. Στη συνέχεια έκανε διπλό σφάλμα σε ένα matchpoint κι έχασε άλλα δύο, προτού τελικά επικρατήσει με 6-4 και ξεσπάσει σε κλάματα πεσμένη στο έδαφος.

Όταν σηκώθηκε πήγε στην πλευρά της Ριμπάκινα και την αγκάλιασε, πριν σκαρφαλώσει για να αγκαλιάσει την ομάδα της στο box της.