Skip to main content

Φωνή λαού… στην Ουκρανία: Στο στόχαστρο των διαδηλωτών ο αρχιστράτηγος Σίρσκι – Εξετάζεται λίστα με 11 υποψήφιους για την απομάκρυνσή του

EPA/SERGEY DOLZHENKO

Αντιδρώντας στην απομάκρυνση του Φεντόροφ χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους σε πολλές ουκρανικές πόλεις τις τελευταίες πέντε ημέρες φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του 35χρονου μεταρρυθμιστή και «Έξω ο Σίρσκι»

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Η πολιτική κρίση και οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η απομάκρυνση του Μικάιλο Φεντόροφ από την θέση του υπουργού Άμυνας φέρεται ότι έχουν αναγκάσει τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει αυτό που εξ’ αρχής προσπαθούσε να αποφύγει: την ταυτόχρονη απομάκρυνση των επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας και του στρατού.

Η απομάκρυνση του Φεντόροφ

Στη βάση της απομάκρυνσης του εξαιρετικά δημοφιλούς στην Ουκρανία Μικάιλο Φεντόροφ είναι η αντιπαράθεση που είχε με τον αρχιστράτηγο Ολεξάντρ Σίρσκι για τη στρατηγική του πολέμου, τον οποίο και «έδειξε» ο ίδιος μετά την αποπομπή του.

Ο Φεντόροφ κατηγόρησε την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας ότι εμπόδιζε τις μεταρρυθμίσεις θέτοντας «γραφειοκρατικά εμπόδια» και αγνοούσε τα δεδομένα, επιβραβεύοντας αντ’ αυτού τις ταξιαρχίες που είναι πιστές προσωπικά στον Σίρσκι.

Ο Σίρσκι, από την άλλη, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα δήλωσε ότι εξεπλάγην όταν έμαθε πως υπήρχε σύγκρουση ανάμεσά τους.

«Έξω ο Σίρσκι»

Αντιδρώντας στην απομάκρυνση του Φεντόροφ χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους σε πολλές ουκρανικές πόλεις τις τελευταίες πέντε ημέρες φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του 35χρονου μεταρρυθμιστή και «Έξω ο Σίρσκι».

Σύμφωνα με αναφορές, ο Ζελένσκι δεν επιθυμούσε να συνεχιστεί αυτή η διαμάχη, και μάλιστα την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, και είχε αναγνωρίσει την ανάγκη να αντικατασταθούν και οι δύο πλευρές. Ωστόσο, δεν ήθελε να τους απομακρύνει ταυτόχρονα, κάτι που φαίνεται πλέον πως αναγκάζεται να πράξει έτσι κι αλλιώς.

Λίστα με 11 υποψήφιους

Αυτό αναφέρουν αρκετά δημοσιεύματα, με το Bloomberg να αναφέρει ότι ο Σίρσκι ενδέχεται να απομακρυνθεί από τη θέση του εντός ημερών. Για να γίνει αυτό ο Ζελένσκι φέρεται να εξετάζει εναλλακτικούς υποψηφίους για τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

Ένα από τα πρόσωπα που εξετάζονται είναι ο διοικητής των Κοινών Δυνάμεων, υποστράτηγος Μιχάιλο Ντραπάτι, ο οποίος έγινε γνωστός οδηγώντας ένα άρμα μάχης μέσα από ένα οδόφραγμα φιλορωσικών δυνάμεων το 2014, όταν η Ρωσία επιχείρησε για πρώτη φορά να καταλάβει την πόλη της Μαριούπολης.

Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί. Κατά τις πηγές του Bloomberg, υπάρχει μία «δεξαμενή» με συνολικά έντεκα υποψήφιους.

«Η κοινή γνώμη έχει ακουστεί»

Πάντως το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας διέψευσε τη Δευτέρα δημοσιεύματα περί επικείμενης απομάκρυνσης του Σίρσκι αναφέροντας ότι ο Σίρσκι και ο υπαρχηγός του, Αντρίι Χνάτοφ, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους. «Η απομάκρυνση από αυτές τις θέσεις γίνεται βάσει διατάγματος του Προέδρου της Ουκρανίας», τόνισε.

Παρά τη διάψευση, ο επικεφαλής του επιτελείου του Ζελένσκι, Κιρίλο Μουντάνοφ, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη το λαϊκό αίσθημα. «Η θέση της κοινής γνώμης έχει εισακουστεί», δήλωσε. Η κατάσταση επιλύεται «με επαγγελματισμό και εποικοδομητικό πνεύμα», πρόσθεσε, καλώντας «όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».

«Ο εχθρός παρακολουθεί στενά κάθε τις εσωτερικές μας διαμάχες και περιμένει να αρχίσουμε να συγκρουόμαστε μεταξύ μας… η δουλειά βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα θα έρθουν», είπε.

Τη Δευτέρα πάντως ο Ζελένσκι πραγματοποίησε συναντήσεις με αρκετούς πιθανούς διαδόχους, μεταξύ των οποίων και ο Ντραπάτι. Στις συναντήσεις συμμετείχε επίσης ο Γεβχένι Χμάρα, τον οποίο ο Ζελένσκι έχει διορίσει υπουργό Άμυνας. Πάντως δεν είναι σαφές εάν ο Φεντόροφ θα επανέλθει στη θέση του, κάτι που ζητούν οι διαδηλωτές, ή αν θα επιστρέψει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας κάποιο άλλον ρόλο.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.