Skip to main content

Εθνικό πένθος για τις πλημμύρες που «έπνιξαν» τη Δυτική Αττική

Από την έντυπη έκδοση 

Ανείπωτη τραγωδία έπληξε χθες τη Δυτική Αττική. Λίγες ώρες μετά τις πλημμύρες στη Σύμη, ο υδάτινος όγκος παρέσυρε ό,τι βρήκε μπροστά του σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μέγαρα, αφήνοντας πίσω του 15 νεκρούς και εικόνες βιβλικής καταστροφής. Παράλληλα, η χθεσινή προβλεφθείσα νεροποντή στη Δυτική Αττική ανέδειξε για μία ακόμη φορά την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά την πρόληψη φυσικών καταστροφών.

 Οι πρώτες αναφορές για τις συνθήκες υπό τις οποίες κάποια από τα θύματα απεβίωσαν αναφέρουν ότι τρία εξ αυτών πνίγηκαν στον ύπνο τους, τέσσερα παρασύρθηκαν από χείμαρρο και άλλα δύο έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν επίσης τουλάχιστον δύο αγνοούμενοι, ενώ με βάση τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 17. Εξ αυτών, μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ άλλες πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες παραμένουν στο νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο η κατάσταση της υγείας τους να εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι τραυματίες έλαβαν εξιτήριο. Εκφράζονται, πάντως, φόβοι πως ο συνολικός αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος.

Ανυπολόγιστες καταστροφές
Η Μάνδρα, η Νέα Πέραμος και τα Μέγαρα βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, κτήρια και καταστήματα και να προκληθούν εκτεταμένες καταστροφές. Ειδικότερα, στη Μάνδρα, τα ορμητικά νερά που κατέβηκαν από το βουνό μετέτρεψαν σε ποτάμια τους δρόμους, ενώ σωστικά συνεργεία συνέχιζαν όλη την ημέρα χθες τις μεγάλες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν άτομα που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους. Η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά, κάτι που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή. Όπως ανέφερε, «κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το νερό έχει φθάσει το ένα μέτρο μέσα στις κατοικίες, έχουν κοπεί το ρεύμα και το νερό στην περιοχή, έχουν παρασυρθεί ακόμη και μεγάλα οχήματα όπως βυτιοφόρα».

«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη τη Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της», επισήμανε η δήμαρχος, που ήταν και η ίδια εγκλωβισμένη στο σπίτι της. Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Νέας Περάμου. Οι εικόνες καταστροφής περιλαμβάνουν πλημμυρισμένα σπίτια, αυλές μέσα στη λάσπη, αυτοκίνητα πλημμυρισμένα και αναποδογυρισμένα, μάντρες ξηλωμένες και ανυπολόγιστες ζημιές σε καταστήματα. 

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, επισημαίνει ότι «η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην περιοχή, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα τις επόμενες τρεις μέρες και τα προβλήματα θα είναι έντονα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι».

Στήριξη στους πληγέντες
Εθνικό πένθος για τα θύματα της θεομηνίας στη Δυτική Αττική κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων. Με δήλωσή του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι:

  • Θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας.
  • Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.
  • Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία. Ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει κανένας άστεγος, ή πεινασμένος συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί.

Η Νέα Δημοκρατία
«Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε «τη βαθιά οδύνη» του για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη. Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την επιστροφή του χθες από το Στρασβούργο, μετέβη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής προκειμένου να ενημερωθεί για την έκταση της τραγωδίας.

Προκαταρκτική εξέταση
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με τους θανάτους και την πρωτοφανή καταστροφή που έπληξε τη Δυτική Αττική, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος. Ζητείται να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, όπως πολεοδομικές παραβάσεις, που μπορεί να προκάλεσαν ή να συνέβαλαν στις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις υλικές καταστροφές. Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί επίσης -και αν χρειαστεί θα κινηθεί- η αυτόφωρη διαδικασία.

Στο πλευρό της Ελλάδας η Κομισιόν
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη θλίψη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα με όποιον τρόπο μπορεί. «Με θλίψη μαθαίνω για τους πολλούς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους κατά τη διάρκεια των θανατηφόρων πλημμυρών που έπληξαν την Αττική και την κεντρική Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό και τις αρμόδιες αρχές αυτή τη δύσκολη στιγμή. Μια τραγωδία σε ένα από τα κράτη-μέλη μας αποτελεί μια τραγωδία για όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο ίδιος. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιον τρόπο μπορούμε» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας πως οι κοινοτικοί μηχανισμοί βοήθειας βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών. 

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «η Κομισιόν θα σταθεί στο πλευρό των δοκιμαζόμενων ανθρώπων και ήδη έχουν γίνει επαφές με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές».

Άμεσα μέτρα ζητεί η ΕΣΕΕ
Τη λήψη άμεσων μέτρων ζητεί η ΕΣΕΕ από την Πολιτεία για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική και τη Σύμη. Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό όσο και στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης εισηγείται, με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον έξι μηνών: Αναστολή καταβολής φόρων, πληρωμών προς τις τράπεζες και αναστολή πλειστηριασμών.