Skip to main content

Ο Μπάιντεν συναντά επιζώντες της σφαγής της Τάλσα- Πρόθεση να περιορίσει το κενό φυλετικού πλούτου

Στο μόνιμο αντίκτυπο της σφαγής των Αφροαμερικανών στην Τάλσα το 1921 αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά από τη συνάντησή του την Τρίτη με επιζώντες της τραγωδίας, αναλύοντας τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνησή του για να περιορίσει το κενό φυλετικού πλούτου.

Μιλώντας από το Greenwood Cultural Center το οποίο βρίσκεται στην επιχειρηματική περιοχή που κάποτε ήταν γνωστή ως Black Wall Street, όπου πριν από 100 χρόνια πλήθος λευκών σκότωσε περίπου 300 Μαύρους κάτοικους και κατέστρεψαν περίπου 35 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής.

Είναι ο πρώτος πρόεδρος που ταξίδεψε στην Τάλσα για τον εορτασμό της σφαγής. Ο Μπάιντεν εξέδωσε διακήρυξη «Ημέρα Μνήμης» τη Δευτέρα, δεσμεύοντας να τιμήσει την κληρονομιά της κοινότητας Γκρίνγουντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ενέργειες όπως αυτές στην Τάλσα συνέβαλαν σε αυτό που περιέγραψε ως τον τρόπο με τον οποίο ο ρατσισμός ενσωματώθηκε στους νόμους και τον πολιτισμό της χώρας.

Είπε επίσης ότι πολλοί Μαύροι Αμερικανοί έχασαν την οικονομική τους ασφάλεια και τον πλούτο από την γενιά τους ως αποτέλεσμα της επίθεσης, η οποία, όπως είπε, έλαβε λάμψη από τους εκλεγμένους αξιωματούχους και αγνοήθηκε από τους ιστορικούς για δεκαετίες.

«Δεν μπορούμε απλώς να επιλέξουμε να μάθουμε τι θέλουμε να ξέρουμε και όχι τι πρέπει να γνωρίζουμε», είπε ο Μπάιντεν. «Πρέπει να γνωρίζουμε τα καλά, τα κακά, τα πάντα. Αυτό κάνουν τα μεγάλα έθνη. Συμφωνούν με τις σκοτεινές τους πλευρές», πρόσθεσε.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του κράτησε ενός λεπτού σιγή για να τιμήσει τα θύματα αυτού που είπε ότι ήταν μια σφαγή και όχι μια ταραχή, όπως έχει συχνά χαρακτηριστεί.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε ιδιωτικά με τρεις επιζώντες που ήταν παιδιά τη στιγμή της σφαγής. Πρόκειται για τους Βιόλα Φλέτσερ, Χιουζ Βαν Έλλις και Λόσι Μπένινγκφιλντ Ράντλ.

Τα νέα μέτρα που περιέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος περιλαμβάνουν την αύξηση του μεριδίου των ομοσπονδιακών συμβάσεων που πηγαίνουν σε ορισμένες μικρές, κυρίως μειονοτικές ή γυναικείες επιχειρήσεις κατά 50% έως το 2026, τα οποία οι αξιωματούχοι της διοίκησης λένε ότι θα σημαίνουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τέτοιες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση αναμένεται επίσης να προτείνει την αντιστροφή κάποιων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να μαλακώσει ή να ανακαλέσει τους κανονισμούς της περιόδου του Ομπάμα που στόχευαν να καταργήσουν τις διακρίσεις στη στέγαση.

Η γραμματέας στέγασης και αστικής ανάπτυξης Μάρσια Φατζ θα επιφορτιστεί επίσης με μια νέα πρωτοβουλία που επιδιώκει να ξεριζώσει αυτό που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως φυλετική διάκριση στη διαδικασία αξιολόγησης και αγοράς σπιτιού.

Ο Μπάιντεν γνωστοποίησε επίσης ότι θα αναθέσει στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να θέσει νέα ελάχιστα εθνικά πρότυπα για τα εκλογικά δικαιώματα και να κάνει άλλες αλλαγές στους εκλογικούς κανόνες.

Μετά το κύμα διαμαρτυριών που προκάλεσε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πέρυσι, ο  Μπάιντεν είπε τηρώντας το πνεύμα της εκστρατείας του ότι θα κάνει φυλετική ισότητα – την οποία περιγράφει ως ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους Αμερικανούς – κεντρικό σημείο της ατζέντας του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal