Skip to main content

Ισραήλ- Γάζα: Γιατί η περιοχή είναι θολή στο Google Maps;

Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του κόσμου. Ωστόσο η περιοχή εμφανίζεται θολή στους χάρτες της Google.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει επισημανθεί από ερευνητές που χρησιμοποιούν πληροφορίες open-source, διαθέσιμες στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων χαρτογράφησης, για τον εντοπισμό των επιθέσεων και την τεκμηρίωση της καταστροφής, αναφέρει το BBC.

«Το γεγονός ότι δεν λαμβάνουμε δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη μας πάει πίσω», λέει ο Σαμίρ, ερευνητής ανοιχτού κώδικα.

Στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος τόσο του Ισραήλ όσο και των παλαιστινιακών εδαφών εμφανίζονται στο Google Earth ως δορυφορικές εικόνες χαμηλής ανάλυσης, παρόλο που είναι διαθέσιμες εικόνες υψηλότερης ποιότητας από δορυφορικές εταιρείες.

Είναι σχεδόν αδύνατο να δει κανείς τα αυτοκίνητα στην πόλη της Γάζας.

Αν συγκρίνει κανείς τις εικόνες με αντίστοιχες από την Πιονγκγιάνγκ, την λιγότερο προσβάσιμη πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, εκεί τα αυτοκίνητα φαίνονται ξεκάθαρα απόλυτα και είναι δυνατό να ξεχωρίσει μεμονωμένους ανθρώπους.

Γιατί είναι σημαντικές οι δορυφορικές εικόνες;

Η χρήση δορυφορικών εικόνων έχει καταστεί ζωτικό στοιχείο στην αναφορά των συγκρούσεων.

Στις τελευταίες εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, οι ερευνητές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τις τοποθεσίες πρόκλησης πυρκαγιάς και τους στόχους επιθέσεων σε κτίρια στη Γάζα και το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας δορυφόρους.

Ωστόσο, στο Google Earth, την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα εικόνων, οι πιο πρόσφατες εικόνες για τη Γάζα είναι χαμηλής ανάλυσης και επομένως θολές.

«Η πιο πρόσφατη εικόνα του Google Earth είναι από το 2016 και μοιάζει με σκουπίδια. Έχω κάνει ζουμ σε μια τυχαία αγροτική περιοχή της Συρίας και έχει τραβήξει 20+ εικόνες από εκείνη την εποχή, σε πολύ υψηλή ανάλυση», έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος για το Bellingcat, Άρικ Τολέρ.

Η Google έχει υποστηρίξει ότι στόχος της είναι να «διατηρεί τακτικά πυκνοκατοικημένα μέρη ανανεωμένα», αλλά αυτό δεν συνέβη με τη Γάζα.

Είναι διαθέσιμες εικόνες υψηλής ανάλυσης;

Μέχρι πέρυσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε θέσει περιορισμό στην ποιότητα των δορυφορικών εικόνων του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών που επιτρέπεται να παρέχουν οι αμερικανικές εταιρείες σε εμπορική βάση.

Αυτός ο περιορισμός εγγράφηκε στην τροπολογία Kyl-Bingaman (KBA) – νομοθεσία των ΗΠΑ που χρονολογείται από το 1997 – προς υποστήριξη των ανησυχιών του Ισραήλ για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι πάροχοι δορυφορικών εικόνων στις ΗΠΑ είχαν το δικαίωμα να προσφέρουν εικόνες χαμηλότερης ανάλυσης.

Δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός ότι περιοχές όπως στρατιωτικές βάσεις θόλωναν, αλλά η αμερικανική τροπολογία ήταν η μόνη περίπτωση που έθετε μια ολόκληρη χώρας σε τέτοιο περιορισμό. Ο νόμος ανέφερε μόνο το Ισραήλ, αλλά εφαρμόστηκε επίσης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ωστόσο, όταν οι πάροχοι εκτός ΗΠΑ, όπως η γαλλική εταιρεία Airbus, μπόρεσαν να παρέχουν αυτές τις εικόνες σε υψηλότερη ανάλυση, οι ΗΠΑ δέχτηκαν αυξανόμενη πίεση για να τερματίσουν τους περιορισμούς τους.

Έτσι, τον Ιούλιο του 2020, η αμερικανική τροπολογία απορρίφθηκε και τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν πολύ υψηλότερης ποιότητας εικόνες της περιοχής.

Γιατί λοιπόν η Γάζα εξακολουθεί να είναι θολή;

Το BBC μίλησε στην Google και την Apple, των οποίων οι εφαρμογές χαρτογράφησης εμφανίζουν επίσης δορυφορικές εικόνες.

Η Apple απάντησε ότι εργάζεται για να ενημερώσει σύντομα τους χάρτες της σε υψηλότερη ανάλυση 40 εκατοστών.

Η Google απάντησε ότι οι εικόνες της προέρχονται από μια σειρά παρόχων και θεωρεί «ευκαιρίες για ανανέωση των δορυφορικών εικόνων της καθώς διατίθενται εικόνες υψηλότερης ανάλυσης». Αλλά πρόσθεσε ότι δεν είχε «σχέδια για κοινή χρήση αυτή τη στιγμή».

Ποιος τραβάει τις εικόνες;

Οι πλατφόρμες χαρτογράφησης, όπως το Google Earth και οι χάρτες της Apple, βασίζονται σε εταιρείες που διαθέτουν δορυφόρους για την παροχή εικόνων.

Η Maxar και η Planet, είναι δύο από τις μεγαλύτερες, και διαθέτουν εικόνες υψηλής ανάλυσης για το Ισραήλ και τη Γάζα.

Οι ερευνητές ανοιχτού κώδικα, ωστόσο, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο δωρεάν λογισμικό χαρτογράφησης και δεν έχουν συχνά άμεση πρόσβαση σε αυτές τις εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Τι μπορεί να αποκαλύψει η εικόνα υψηλής ανάλυσης;

Ερευνητές στο Human Rights Watch συνεργάστηκαν με τους παρόχους δορυφόρων Planet Labs το 2017 για να δείξουν την καταστροφή των χωριών Ροχίνγκια από τον στρατό στη Μιανμάρ.

Οι εικόνες τους επέτρεψαν να χαρτογραφήσουν την έκταση των ζημιών σε περισσότερα από 200 χωριά της περιοχής, συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες ανάλυσης 40 εκατοστών αυτών των περιοχών από εικόνες πριν και μετά.

Τα στοιχεία φάνηκαν να επιβεβαιώνουν ισχυρισμούς από τους Ροχίνγκια, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ στο γειτονικό Μπαγκλαντές, ότι τα σπίτια τους είχαν στοχοποιηθεί από τον στρατό.

Οι δορυφορικές εικόνες ήταν επίσης ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση του τι συμβαίνει στην περιοχή Σινγιάνγκ της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου κέντρων «επανεκπαίδευσης» που έχουν δημιουργηθεί εκεί για τους Ουιγούρους.

Οι πληροφορίες βοήθησαν να φανεί πού έχουν κατασκευαστεί αυτές οι εγκαταστάσεις και οι εικόνες υψηλής ανάλυσης έδωσαν επίσης μια ιδέα για το μέγεθος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

naftemporiki.gr