Η Ελλάδα αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Κίνα και η συνεργασία Κίνας – Ελλάδας θα μπορούσε να αναπτυχθεί με πιο γοργούς ρυθμούς και σε μεγαλύτερο βαθμό τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua εν όψει της επίσκεψής του σε Πεκίνο και Σαγκάη από σήμερα Δευτέρα 18 Ιουνίου.
«Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις ως λαοί και ως χώρες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στον χρηματοοικονομικό και εμπορικό τομέα. Πιστεύουμε πως αποτελούμε γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Κίνα, τόσο για την οικονομία, όσο και για τον πολιτισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ελλάδας, καθώς και στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road, Ελλάδα και Κίνα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς, αλλά πολλά ακόμα θα μπορούσαν να επιτευχθούν, είπε ο κ. Βούτσης.
«Η πορεία που ακολουθεί η Ελλάδα και η προσπάθεια που καταβάλλει για τις σχέσεις της με την Κίνα είναι αδιάλειπτες. Υφίστανται κάποια προσκόμματα, τα οποία απορρέουν από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία κάποιες φορές μεγεθύνονται ανάλογα με την “απειλή” που κάποιοι Ευρωπαίοι αισθάνονται από το ρόλο της Κίνας» δήλωσε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τώρα ποια είναι τα όρια τα οποία επιτρέπει η Ε.Ε σε σχέσεις, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα αναπτύσσονταν πολύ πιο γοργά και σε μεγαλύτερο βαθμό» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στην Πρωτοβουλία Belt and Road, ο Έλληνας αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του. «Είμαι πολύ αισιόδοξος, ήμουν πολύ αισιόδοξος πως ολόκληρη η Ευρώπη, ειδικά τα Βαλκάνια και η χώρα μας θα ήταν ανοιχτά απέναντι στο μεγάλο αυτό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο αφορά και άλλες ηπείρους, και θα το στήριζαν, ούτως ώστε να υπάρξει συμφωνία ως προς τους όρους του εμπορίου, αλλά και σχετικά με τα πολιτιστικά προϊόντα και τις ανταλλαγές σε επίπεδο λαών.
«Προσπαθώ να διατηρώ την αισιοδοξία αυτή, όχι επειδή υπάρχουν σύννεφα από την ελληνική ή την κινεζική πλευρά, αλλά λόγω των όσων συμβαίνουν στον ευρύτερο χάρτη, όπως οι επαπειλούμενοι εμπορικοί πόλεμοι. Ποιος φανταζόταν πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά τέτοια θέματα προκύπτουν ανάμεσα στους μεγάλους πόλους, στις ΗΠΑ της κυβέρνησης Τραμπ, στους G7, στη Ρωσία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε.
Σχετικά με τη συμφωνία με τα Σκόπια υποστήριξε ότι «παγιώνουμε τη σχέση μας με τη γειτονική ΠΓΔΜ μέσω συμφωνίας με προοπτική, η οποία βοηθά επίσης να διανοιχτεί η οδός για την Πρωτοβουλία Belt and Road και για το εμπόριο. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι συμπτωματικές» δήλωσε, αναφερόμενος στην ιστορική συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή από Ελλάδα και ΠΓΔΜ βάζοντας τέλος στη μακροχρόνια αντιπαράθεση για το όνομα.