Skip to main content

Κορυφώνεται η προεκλογική «μάχη» με υπόνοιες και για εθνικές κάλπες

Με υπόνοιες για πρόωρες εθνικές κάλπες, εμφατικά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους, αλλά και τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων πέφτει σήμερα η «αυλαία» της προεκλογικής εκστρατείας, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μετά από πολυήμερη προεκλογική κούρσα και περιοδείες ανά την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζονται για την αποψινή «μάχη της πλατείας», ο πρώτος στην Αθήνα και ο δεύτερος στη Θεσσαλονίκη.

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος στις 19.30, ενώ στις 20.00 ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α’).

Μία «ανάσα» πριν από τις ευρωεκλογές, δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έδειχνε προβάδισμα της Ν.Δ. με επτά ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Βάσει της δημοσκόπησης, η οποία διεξήχθη τηλεφωνικά την περίοδο 21 – 22 Μαΐου τα ποσοστά των κομμάτων ως προς την πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων, διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 31%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΚΙΝΑΛ 7%, Χρυσή Αυγή 6,5%, ΚΚΕ 5,5%, Ένωση Κεντρώων 1,9 %, Ποτάμι 1,7%, ΑΝΕΛ: 1,4%. Ακολουθούν Ελληνική Λύση με 2,1%, Μερα25 με 1,6% Λαϊκή Ενότητα με 1,4%, Πλεύση Ελευθερίας με 1,3% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 7,5%.

Αλ. Τσίπρας: Όλα ανοιχτά σε περίπτωση αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ

Με μία αναφορά που ερμηνεύεται ως «παράθυρο» για πρόωρες κάλπες, σε συνέχεια και της σχετικής δήλωσης του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «ακύρωσης των μέτρων ελάφρυνσης» σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και πολιτικών εξελίξεων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «ακύρωσης των μέτρων ελάφρυνσης» σε περίπτωση που οι πολίτες «τα αποδοκιμάσουν» με την ψήφο τους την Κυριακή. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «τυχόν ψήφος στην Ν.Δ. είναι ψήφος στον Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι εντολή ακύρωσης της νέας οικονομικής πολιτικής και των μέτρων ελάφρυνσης», υπογραμμίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται για τη 13η σύνταξη». Αντίθετα, όπως είπε, αν επαναβεβαιωθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, τότε ο ίδιος θα έχει το αντίστοιχο πολιτικό εκτόπισμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά δεν είναι μια χαλαρή ψήφος. Είναι ευρωπαϊκές εκλογές, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα (…) ο κόσμος ψηφίζει για πολιτικό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορώ να πω, δεν τρέχει τίποτε, ό,τι και αν ψηφίσετε» ανέφερε συγκεκριμένα για να προσθέσει: «Ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης. Αν την πάρω, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω. Αν αποδοκιμασθούν, όλα είναι ανοιχτά».

Όπως σημείωσε, με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της Ν.Δ., «μπαίνουμε σε μια συζήτηση που δεν ξέρω πού θα καταλήξει, σε μια περιπέτεια», διευκρινίζοντας πάντως, ότι η τελική κατάληξη είναι οι εθνικές κάλπες.

Σχολιάζοντας εμμέσως τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα θα είναι «μια καλή δημοσκόπηση», προσθέτοντας ότι η συγκέντρωση του κόμματος στο Αγρίνιο ήταν μεγαλύτερη από εκείνην της Ν.Δ. στην Αθήνα.

«Είναι και η πλατεία ένα δείγμα» είπε, σημειώνοντας ότι το βράδυ των εκλογών κρίνονται όλοι: ο ίδιος, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι δημοσκόποι. «Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλάσιες και τριπλάσιες συγκεντρώσεις από τους αντιπάλους του, οι οποίοι με αυτές τις καιρικές συνθήκες πηγαίνουν σε κλειστά γήπεδα, παρότι υποτίθεται προηγούνται. Κάποιο πρόβλημα υπάρχει» σχολίασε.

Κ. Μητσοτάκης: Την Κυριακή η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Την αισιοδοξία του ότι το βράδυ της Κυριακής η χώρα θα «γυρίσει σελίδα» και θα συντελεστεί μια μεγάλη «πολιτική αλλαγή» εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την επίσκεψή του στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου της πόλης, Νίκου Ταχιάου.

«Όταν κυκλοφορώ στη Θεσσαλονίκη, όπως σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας, οι δρόμοι είναι πάντα ανοιχτοί κι έτσι είναι ανοιχτός ο δρόμος για μια μεγάλη πολιτική νίκη το βράδυ της Κυριακής» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ..

Κατά την ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης από την Φλώρινα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε κάλεσμα στήριξης της Ν.Δ. προς τρεις κατευθύνσεις: τους νέους, τους πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ. αλλά και τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

«Κάνω μία έκκληση και από την Φλώρινα να μην πάει καμία ψήφος χαμένη. Υπάρχουν κάποιοι που τις αντιμετωπίζουν με μία σχετική χαλαρότητα. Τώρα είναι η ώρα να στηρίξετε τη ΝΔ. Κάνω λοιπόν ξεχωριστή έκκληση στα νέα παιδιά που θα ψηφίσουν πρώτη φορά. Ελάτε ψηφίστε» είπε, ενώ απευθυνόμενος «σε παλιούς φίλους της παράταξης που για κάποιους λόγους μας ψήφισαν στον παρελθόν και στην πορεία μας εγκατέλειψαν» τους ζήτησε «να ξαναφέρουμε τη Ν.Δ. εκεί που ήταν στις μεγάλες δόξες».

«Το διακύβευμα αυτών των εκλογών έχει μεγάλη εθνική διάσταση. Είναι αν θα πάμε τη χώρα μπροστά ή αν θα μείνουμε πίσω. Οι ιδεολογικές διαφορές του παρελθόντος δεν έχουν και μεγάλη σημασία. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε όλοι με όλα. Να συμφωνούμε στα μεγάλα όμως. Κάνω έκκληση τρεις ημέρες σε όλες και όλους να έρθουν και να συμπορευτούν με τη Ν.Δ.. Θα βγάλουμε την Ελλάδα από το αδιέξοδο και θα την οδηγήσουμε σε νέο φωτεινό δρόμο» διαβεβαίωσε.

Φώφη Γεννηματά: Ορίστε ημερομηνία εθνικών εκλογών κ. Τσίπρα

«Ορίστε απόψε κ. Τσίπρα ημερομηνία εθνικών εκλογών. Σας περιμένουμε» σχολίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά με αφορμή την πρωινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού.

«Στον πανικό του ο κ. Τσίπρας αφού δεν έπιασαν τα πενηντάρικα, βάζει δήθεν δίλημμα εκλογών. Νομίζει ότι εκβιάζει. Στην πράξη, δίνει ένα ακόμη κίνητρο στους πολίτες να τον καταψηφίσουν. Ένα λόγο παραπάνω να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής» είπε,

Σε συνέντευξή της στα «Νέα» η κ. Γεννηματά ζήτησε παράλληλα «ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής» ώστε να μπει «τέλος στα διχαστικά αδιέξοδα και εκβιαστικά διλήμματα, που αναπαράγουν οι κοκορομαχίες παλιάς και νέας δεξιάς των κ. Τσίπρα-Μητσοτάκη». Κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους «να μην εγκλωβιστούν στα fakenews που είναι σε πλήρη συμπαιγνία ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. και των χορηγών τους». «Μιλάνε για δήθεν ντέρμπι για να υφαρπάξουν τις τελευταίες μέρες προοδευτικούς ψηφοφόρους. Το κόλπο πάλιωσε όμως και δεν πιάνει πια και οι πολίτες ανταποκρίνονται στο προοδευτικό προσκλητήριο του Κινήματος Αλλαγής» ανέφερε.

Δ. Κουτσούμπας: Ισχυρό ΚΚΕ ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις

«Θέλουμε δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα και στο Πέραμα, με την ψήφο του λαού, και σε όλο τον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα, για ισχυρό ΚΚΕ ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της Ε.Ε., ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, ενάντια σε όλους αυτούς που ματώνουν το λαό μας, που δεν υπολογίζουν την ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης» δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το Πέραμα.

Κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το Κομμουνιστικό Κόμμα «για να γκρεμιστεί η Χ.Α., η δολοφονική αυτή συμμορία, από την τρίτη θέση και να αναδειχθεί πολύ πιο ισχυρό το ΚΚΕ παντού».

Στ. Θεοδωράκης: Οι πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στο παλιό

Μήνυμα «προς τους ανοιχτόμυαλους, τους προοδευτικούς, τους φιλελεύθερους, τους κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη στο παλιό, να κάνουν τη διαφορά και να ψηφίσουν Ποτάμι» έστειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον ζωογόνο αέρα που έρχεται από το Ποτάμι» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και άσκησε σκληρή κριτική στον Αλ. Τσίπρα «που δίχασε τους Έλληνες και μιλούσε για γερμανοτσολιάδες» επικρίνοντας παράλληλα τον κ. Μητσοτάκη, «ο οποίος στις τελευταίες του ομιλίες ζητά από τον κόσμο να μην ψηφίσουν το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ». «Τόσο ενωτικός πια» σχολίασε αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ..

Π. Καμμένος: Θα επιδιώξουμε την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών

Οι ΑΝΕΛ θα είναι έτοιμοι το βράδυ της Κυριακής για την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις εθνικές εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στο Ζάππειο.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια για προεκλογική περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο», λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας, αλλά και της πορείας της οικονομίας και της αναμενόμενης ανάπτυξης, είπε ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας πως οι ΑΝΕΛ θα επιδιώξουν «την άμεση διενέργεια εκλογών και αν δεν γίνει αυτό, τουλάχιστον τη διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής πολιτικής».

Έκανε επίσης λόγο για «επίθεση» από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων στους ΑΝΕΛ. «Βλέπουμε ακόμα και σήμερα εταιρείες να μας διπλασιάζουν το ποσοστό από την Κυριακή αλλά έχοντας συγκεκριμένη λογική λειτουργίας στα όρια της απάτης προσπαθούν να επηρεάσουν και τις τελευταίες ώρες την κοινή γνώμη» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι έχει δώσει εντολή για κατάθεση μηνύσεων και αγωγών για απάτη σε συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων.

Β. Λεβέντης: Οι πολίτες να μαυρίσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

«Την Κυριακή, στην κάλπη οι πολίτες πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα και να καταδικάσουν τις πολιτικές του καιροσκοπισμού και της ρουσφετολογίας και να μαυρίσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.» είπε ο Βασίλης Λεβέντης, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν την Ένωση Κεντρώων, «το μόνο κόμμα οπου ύψωσε ανάστημα απέναντι σε αυτούς που πρόδωσαν τη Μακεδονία».

Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε ότι «για να συνεργαστεί η Ένωση Κεντρώων με μια επόμενη κυβέρνηση και να δώσει την εμπιστοσύνη της, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημά της για διενέργεια δημοψηφίσματος προς ακύρωση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών», ενώ, σχολιάζοντας τη στρατηγική των δυο μεγάλων κομμάτων, είπε ότι «με υποσχέσεις και ψέματα προσπαθούν να κερδίσουν την ψήφο του εκλογικού σώματος».

Χαρακτήρισε την ψήφο των πολιτών προς την Ένωση Κεντρώων «ως γροθιά στο στομάχι του παλαιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος» και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της Κυριακής, προβλέποντας ότι η Ένωση Κεντρώων θα εκλέξει δύο ευρωβουλευτές.

naftemporiki.gr