Skip to main content

Μενέλαος Χαραλαμπίδης: Η Καισαριανή, οι Μικρασιάτες και η Ιστορία που ακόμη μας αφορά

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης στο βιβλιοπωλείο Penny Lane στη Νέα Σμύρνη, ποζάρει μπροστά από το βιβλίο του «Οι δωσίλογοι» (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Ο ιστορικός που μετέτρεψε τους δρόμους της Αθήνας σε ζωντανά πεδία μνήμης, μιλά για το ρόλο των προσφύγων στην Αντίσταση, τις εκτελέσεις της Κατοχής, τη σιωπή γύρω από το δωσιλογισμό και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν. Συνέντευξη στη Γεωργία Βορύλλα

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Πήρε τον κόσμο (κυριολεκτικά) από το χέρι και τον έβαλε να περπατήσει στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στο Παγκράτι της Κατοχής και στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, να συναντήσει τις γυναίκες της Αντίστασης και τους δωσίλογους – ίσως το… αγαπημένο του θέμα.

Τον συναντάμε επίσης στα Εξάρχεια, στην Καισαριανή και στου Μακρυγιάννη, στα σαμποτάζ και στις διαδηλώσεις στην κατοχική Αθήνα γενικότερα, στον Βύρωνα με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης είναι ένας επιστήμονας που η Ιστορία τον έπιασε από το αυτί και τον έβγαλε από το υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, για να τον βάλει στα βαθιά μιας εποχής που ακόμα διχάζει – την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Και αυτή την εποχή την ανασυστήνει στον δημόσιο χώρο, ως εμπειρία.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.