Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νέα ρεκόρ για τη Cenergy – Ράλι σχεδόν 80% στο 12μηνο

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης αγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ.

Με ένα εντυπωσιακό ράλι επιστρέφει, μετά τις αργίες του Πάσχα, η μετοχή της Cenergy, η οποία αναρριχάται σε νέα ιστορικά υψηλά, διευρύνοντας περαιτέρω τη φετινή ανοδική κίνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποιεί άλμα κατά σχεδόν 4% στη σημερινή συνεδρίαση (8/5), με αποτέλεσμα να ενισχύεται στα 8,3 ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Μάλιστα, το εν εξελίξει ράλι συνοδεύεται από ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι έχουν διακινηθεί 133.500 τεμάχια, συνολικής αξίας άνω του 1,1 εκατ. ευρώ. Αυτό ήδη αντιστοιχεί στο 95% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Χρηματιστήριο: Με… φόρα οι αγοραστές – Πρόσω ολοταχώς για νέα υψηλά 13 ετών

Στο 1,58 δισ. ευρώ η αξία της Cenergy

Η σημερινή άνοδος έρχεται να δώσει συνέχεια στις ικανοποιητικές αποδόσεις του 2024, με τη συνολική μεταβολή από τις αρχές του έτους να αγγίζει το +16%, κάτι που ανεβάζει τα σωρευτικά κέρδη του 12μηνου κοντά στο +80%.

Κάπως έτσι, η χρηματιστηριακή αξία της Cenergy, η οποία διαπραγματεύεται με δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 22x, υπολογίζεται στο 1,58 δισ. ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα έναντι της Viohalco, η οποία κατέχει το 79,78% της Cenergy και η οποία σήμερα αξίζει 1,54 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θετικό κλίμα για την εισηγμένη είχε διαφανεί και τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η διαπραγμάτευση της μετοχής συνεχιζόταν κανονικά στην αγορά των Βρυξελλών, όπου έφθασε έως και τα 9,11 ευρώ.

Για το 12μηνο του 2023, η διοίκηση της εταιρείας έχει ανακοινώσει ετήσιο τζίρο 1,63 δισ. ευρώ (+14%), προσαρμοσμένο EBITDA 213 εκατ. ευρώ (+56%) και καθαρά κέρδη 73 εκατ. ευρώ (+21%), με την πρόταση για το φετινό μέρισμα να ανέρχεται στο 0,08 ευρώ/μετοχή έναντι 0,05 ευρώ/μετοχή πέρυσι.

Η τακτική Γενική Συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Μαΐου, ενώ την ακριβώς επόμενη ημέρα (29/5) θα δημοσιευθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Όσον αφορά την αποκοπή του μερίσματος, αναμένεται για τις 25 Ιουνίου.

Λύκος: Από την προπολεμική Ελλάδα στο «colpo grosso» της Aυστρίας

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)