Skip to main content

Κολούμπια: Κανένας τραυματισμός κατά την εκκένωση λέει ο δήμαρχος Ν. Υόρκης – Διαφωνούν φοιτητές και γιατροί

REUTERS/Caitlin Ochs

«Είμαστε άοπλοι», φώναζαν αρκετοί διαδηλωτές κατά την διάρκεια της εκκένωσης

Μετά τις συλλήψεις φοιτητών που διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης, καταλαμβάνοντας ένα κτίριο του πανεπιστημίου Κολούμπια τον περασμένο μήνα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς και ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν επανειλημμένα ότι δεν υπήρξαν «τραυματισμοί», «βίαιες συγκρούσεις» και ελάχιστη χρήση βίας.

Ωστόσο, τουλάχιστον εννέα από τους 46 διαδηλωτές που συνελήφθησαν μέσα στο οχυρωμένο Hamilton Hall στις 30 Απριλίου υπέστησαν τραυματισμούς πέρα από μικρές εκδορές και μώλωπες, σύμφωνα με ιατρικά αρχεία, φωτογραφίες που μοιράστηκαν οι διαδηλωτές και συνεντεύξεις. Οι καταγεγραμμένοι τραυματισμοί περιλάμβαναν ένα κάταγμα στην κόγχη του ματιού, διάσειση, διάστρεμμα στον αστράγαλο, κοψίματα και τραυματισμένους καρπούς και χέρια από τις σφιχτές πλαστικές χειροπέδες.

REUTERS/Caitlin Ochs

Και οι 46 διαδηλωτές που συνελήφθησαν μέσα στο Χάμιλτον κατηγορήθηκαν για καταπάτηση τρίτου βαθμού, ένα πλημμέλημα. Οι συλλήψεις έγιναν αφού ο πρόεδρος του Κολούμπια Μινούτσε Σαφίκ, με μια έντονα αμφισβητούμενη απόφαση, κάλεσε την αστυνομία λίγες ώρες μετά την κατάληψη στο επίκεντρο ενός φοιτητικού κινήματος διαμαρτυρίας που έχει εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλο τον κόσμο. Άλλοι πανεπιστημιακοί αξιωματούχοι σε ολόκληρη τη χώρα έχουν επίσης καλέσει την αστυνομία για να καταστείλουν τις φιλοπαλαιστινιακές και αντιισραηλινές κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας.

Το Reuters μοιράστηκε λεπτομέρειες για τους τραυματισμούς των διαδηλωτών και τους λογαριασμούς με το γραφείο του δημάρχου, την αστυνομία της Νέας Υόρκης και το Κολούμπια. Κανείς δεν αμφισβήτησε τους τραυματισμούς. Το γραφείο του δημάρχου και η αστυνομία δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί ενήργησαν επαγγελματικά.

Τουλάχιστον τρεις τραυματισμένοι διαδηλωτές που συνελήφθησαν μέσα στο Χάμιλτον μεταφέρθηκαν από την αστυνομία σε νοσοκομεία εκείνο το βράδυ, ενώ ήταν ακόμα υπό κράτηση, όπως δείχνουν τα αρχεία των νοσοκομείων με ώρα καταγραφής.
Άλλοι διαδηλωτές, οι οποίοι απαιτούν από το Κολούμπια να απαλλαγεί από κατασκευαστές όπλων και άλλες εταιρείες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ, είχαν καταγράψει τους τραυματισμούς τους από εθελοντές γιατρούς που παρέχουν υποστήριξη σε άτομα που συνελήφθησαν από την αστυνομία και τους συνάντησαν έξω λίγα λεπτά μετά την απελευθέρωσή τους από την κράτηση στις 2 Μαΐου. Ορισμένοι από αυτούς αναζήτησαν στη συνέχεια ιατρική φροντίδα σε κλινικές.

(Ben Chang/Columbia University/REUTERS)

«Με έριξαν στο έδαφος και, όταν γύρισα το κεφάλι μου για να δω αν υπήρχαν σύντροφοι που χρειάζονταν βοήθεια, ένας αξιωματικός με κλώτσησε στο μάτι και έπεσα κατευθείαν κάτω, και υπήρχε αυτό το βουητό και ο οξύς ήχος στα αυτιά», δήλωσε ο Κρίστοφερ Χολμς, 25χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής στο κολέγιο Union Theological Seminary, το οποίο ανήκει στην Κολούμπια. Λίγα λεπτά αργότερα, ένας αστυνομικός χτύπησε την αριστερή πλευρά του μετώπου του στο πάτωμα του Hamilton Hall, είπε ο Holmes.

Το μάτι του ήταν ακόμα πρησμένο μέρες μετά την απελευθέρωσή του, ένας φίλος του τον μετέφερε σε νοσοκομείο του Μανχάταν. Τα αρχεία του νοσοκομείου δείχνουν ότι οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η κόγχη του ματιού του είχε σπάσει και ότι είχε υποστεί διάσειση.

«Είμαστε άοπλοι»

Η Kayla Mamelak, εκπρόσωπος του δημάρχου, αρνήθηκε να πει πότε ο δήμαρχος έμαθε για πρώτη φορά ότι οι διαδηλωτές είχαν τραυματιστεί. Σε συνέντευξη Τύπου την 1η Μαΐου με τους επικεφαλής της αστυνομίας, ο Άνταμς δήλωσε ότι οι συλλήψεις ήταν «οργανωμένες, ήρεμες και ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί».

Η Μαμελάκ έγραψε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι οι συλλήψεις, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες ένοπλοι αστυνομικοί με εξοπλισμό των ΜΑΤ, ήταν «μια περίπλοκη επιχείρηση» που διεκπεραιώθηκε «με επαγγελματισμό και σεβασμό».
Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, επίσης δεν αμφισβήτησε τους τραυματισμούς των διαδηλωτών, γράφοντας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι οι αστυνομικοί αντέδρασαν «γρήγορα, επαγγελματικά και αποτελεσματικά».

«Έφεραν μπουλντόζες για να μας διώξουν»: Φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ περιγράφει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

Και οι δύο εκπρόσωποι αρνήθηκαν να παράσχουν αμοντάριστα βίντεο από τις κάμερες που φορούσαν οι αστυνομικοί στο σώμα τους και αναφορές χρήσης βίας και τραυματισμών από τις συλλήψεις. Εκείνη τη νύχτα, η αστυνομία διέταξε τους φοιτητές έξω από το Χάμιλτον να μπουν στους κοιτώνες και ανάγκασε τους δημοσιογράφους να φύγουν από την πανεπιστημιούπολη.

Ο εκπρόσωπος του Κολούμπια Μπεν Τσανγκ δήλωσε ότι θα απαντούσε στα ερωτήματα του Reuters μέχρι τις 10 Μαΐου, αλλά δεν έστειλε απαντήσεις μέχρι εκείνη την ημερομηνία και δεν απάντησε σε μεταγενέστερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνήματα.

Καθώς η αστυνομία χρησιμοποιούσε ηλεκτρικά πριόνια για να κόψει τα οδοφράγματα από βαριά έπιπλα και αλυσίδες ποδηλάτων, αρκετοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι κάθισαν στο πάτωμα στο λόμπι του Χάμιλτον με τα χέρια υψωμένα. Η αστυνομία πέταξε μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, προκαλώντας αποπροσανατολιστικούς δυνατούς κρότους και εκρήξεις φωτός, πριν εισβάλει μέσα από τις πόρτες.

(REUTERS/David Dee Delgado)

Ο Gabriel Yancy, ένας 24χρονος βοηθός ερευνητή που έκτοτε απολύθηκε από τη δουλειά του σε εργαστήριο νευροεπιστημών του Κολούμπια, δήλωσε ότι είδε τους αστυνομικούς να ρίχνουν μερικούς διαδηλωτές στο έδαφος, να πατούν τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές και να κλωτσούν τουλάχιστον έναν στο κορμί.

Ο Aidan Parisi, ένας 27χρονος φοιτητής στο τμήμα κοινωνικής εργασίας του Κολούμπια, θυμήθηκε ότι οι αστυνομικοί «πατούσαν πάνω σε ανθρώπους, πετούσαν ανθρώπους» και είπε ότι αρκετοί διαδηλωτές φώναξαν: «Είμαστε άοπλοι!».

Αρκετοί φοιτητές είπαν ότι οι αστυνομικοί γονάτισαν με δύναμη στις πλάτες τους. Η πόλη της Νέας Υόρκης ψήφισε νόμο το 2020 που απαγορεύει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί γόνατα που συμπιέζουν το διάφραγμα.

Πηγή: Reuters