Skip to main content

Ολλανδία: Ανεπιθύμητη η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα υποδεχθεί τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στη χώρα επίσημα εάν την επισκεφθεί για να ζητήσει την ψήφο των Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία εν όψει του δημοψηφίσματος που θα ενισχύσει τις εξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να του δηλώσει ότι η επίσκεψή του είναι ανεπιθύμητη και ότι δεν θα τύχει επίσημης υποδοχής εάν παρόλα αυτά αποφασίσει να έρθει.

«Μπορεί να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο Mauritshuis ή να δει τις τουλίπες, αν υπάρχει καμία» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, προσθέτοντας: «Απλώς δεν θέλουμε να οργανώσει συγκεντρώσεις».

Μετά την άρνηση της πόλης του Ρότερνταμ να επιτρέψει μια συγκέντρωση του Τσαβούσογλου, παραμένει αδιευκρίνιστο πού θα δώσει ομιλίες ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν τον Ερντογάν ότι έχει χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα ως δικαιολογία για να προχωρήσει σε αθρόες συλλήψεις και απολύσεις ώστε να καταστείλει τους διαφωνούντες. Στην Ευρώπη εξαπλώνεται μια ανησυχία για την πρόθεση Τούρκων υπουργών να επισκεφθούν την ήπειρο αναζητώντας ψήφους υπέρ του Ερντογάν. Αρκετές συγκεντρώσεις έχουν ακυρωθεί στη Γερμανία, και ο υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας δήλωσε την Τρίτη ότι θέλει να απαγορεύσει σε αλλοδαπούς να οργανώσουν συγκεντρώσεις στη χώρα.

Στην Ολλανδία, οι επισκέψεις Τούρκων υπουργών έχουν γίνει στόχος έντονης διαμάχης εν όψει των βουλευτικών εκλογών την Τετάρτη. Ο εθνικιστής και πολέμιος του Ισλάμ Γκέερτ Βίλντερς, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές δείχνουν δεύτερο σε προτίμηση, ζήτησε την απαγόρευση εισόδου σε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters