Skip to main content

Ρένα Δούρου: Καμία συγγνώμη για τα θύματα στο Μάτι δεν είναι αρκετή

«Λοιδορήθηκα, κατασυκοφαντήθηκα, απειλήθηκα»

Τη συντριβή της για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι εξέφρασε η τότε περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία απολογήθηκε στο δικαστήριο.

«Καμία συγνώμη δεν είναι αρκετή, γιατί ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ζωές των θυμάτων.

Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες και να φέρει πίσω τις ζωές και να απαλείψει το γεγονός που σημάδεψε και τη δική μου ζωή. Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας. Η συγγνώμη οφείλεται σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν τα αίτια είναι για κάποιους λόγω αντικειμενικών συνθηκών.

Η συγγνώμη αυτή είναι ανεξάρτητη και από οποιοδήποτε αίσθημα πικρίας για μία άδικη κατηγορία. Εκείνο που προέχει είναι η αδικία που υφίστανται άλλοι και όχι εμείς», είπε στην αρχή της απολογίας  της η Ρένα Δούρου.

Η τότε περιφερειάρχης χαρακτήρισε τον εαυτό της «εξιλαστήριο θύμα», από πολιτικούς αντιπάλους που, όπως είπε, τη στοχοποίησαν αμέσως. «Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο κλίμα που είχε δημιουργηθεί εκείνη την εποχή. Νομίζω πως θα πρέπει να ειπωθεί, γιατί εξηγεί πώς φθάσαμε στη δίωξή μου. Ξεκίνησε με ένα γνωστό πολιτικό παιχνίδι, που με δεδομένο πως για τη φωτιά στην Ηλεία είχε καταδικαστεί ο νομάρχης, βρήκε ένοχο για το Μάτι…» είπε η κ. Δούρου, η οποία ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτής της τακτικής «λοιδορήθηκα, κατασυκοφαντήθηκα, απειλήθηκα».

Σύμφωνα με την κατηγορούμενη, η Πυροσβεστική είχε αδυναμία να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα συμβάντα. «Φανταστείτε να είχαμε και τρίτο στα διυλιστήρια… Αυτή την αδυναμία τη μάθαμε με έναν τραγικό τρόπο και μάλιστα τη μάθαμε αυτόν τον τελευταίο μήνα» είπε η κ. Δούρου, αναφερόμενη στις απολογίες που έχουν προηγηθεί.

Καπάκης: Στις 21:30 μάθαμε για ενδεχόμενο νεκρών

Ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, κατά την απολογία του ανέφερε ότι στις 9:30 το βράδυ κάλεσε το κεντρικό συντονιστικό όργανο κι εκεί ενημερώθηκε για το ενδεχόμενο ύπαρξης νεκρών.

«Εμείς, ωστόσο, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει γίνει στο πεδίο, καλέσαμε το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος τι διαμείβεται στα μέτωπα των πυρκαγιών, μας μίλησε η αστυνομία και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Εκεί έμαθα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί. Αργότερα, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση κατά τις 23:00, μάθαμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι έχουν αναφέρει» εξήγησε ο κ. Καπάκης.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι «εάν γινόταν οργανωμένη απομάκρυνση, ενδεχομένως να είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων. Αυτό το λέω και από την εμπειρία μου στα 30 χρόνια στο πυροσβεστικό σώμα. Ούτε ενημέρωση μπορούσε να γίνει, ούτε οργανωμένη απομάκρυνση. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ και το εφιαλτικό σενάριο πως θα πήγαινε στη θάλασσα 5.000 κόσμος μέσα σε μία ένταση θερμής ακτινοβολίας. Και μέσα στη θάλασσα κινδύνευσαν οι άνθρωποι», επισήμανε.

Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος άφησε αιχμές για τη συγκατηγορούμενή του και πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου για τη μη κήρυξη της δυτικής και ανατολικής αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Μίλησα με την κ. Δούρου στις 20:40 και της είπα ότι θα τεθούν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στις 20:49 έκανε ένα tweet, λέγοντας πως τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δυτική και ανατολική αττική. Πώς έγινε αυτό, αφού δεν είχε τη δική μου συγκατάθεση; Ακολουθούσαν πάρα πολλά δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν την κήρυξη, την οποία τελικά δεν την κήρυξε, αλλά κατά τα άλλα εγώ ήμουν αυτός που δεν το έκανα. Αν είναι τόση σημαντική η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γιατί στις 20:40; Στη Κινέτα γιατί δεν έγινε; δεν υπήρχε ανάγκη; Όλο αυτό είχε αξία για να καταστεί σαφές το όργανο που θα αποφάσιζε την οργανωμένη απομάκρυνση».

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα ολοκληρώσει την απολογία της η Ρένα Δούρου.

naftemporiki.gr