Skip to main content

«Elias»: Στο έλεος της κακοκαιρίας η βόρεια Εύβοια, ισχυρές βροχές στην κεντρική Ελλάδα – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

Δερβένι, Βόρεια Εύβοια, 27 Σεπτεμβρίου 2023. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πολύδωρας Κλάδος-Μπούρδος

Πού έχουν καταγραφεί τα σημαντικότερα προβλήματα - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία Elias

Πλημμυρισμένα σπίτια, φουσκωμένα ρέματα και κλειστούς δρόμους έχει αφήσει το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias από τη βόρεια Εύβοια. Στην περιοχή βρέχει ασταμάτητα από τις 3 τα ξημερώματα, με τις τοπικές αρχές να τονίζουν ότι στη βόρεια Εύβοια έχει πέσει περισσότερο νερό από ό,τι κατά την κακοκαιρία Daniel.

Ο κεντρικός οδικός άξονας που συνδέει τη βόρεια με τη νότια Εύβοια έχει αποκοπεί, λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι. Πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά χαρακτηρίζεται επικίνδυνη.

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στις Ροβιές, στη Λίμνη, στο Μετόχι και στο Πευκί, ενώ το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 στο Μαντούδι, προειδοποιώντας για κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» υπογραμμίζεται στο μήνυμα.

Στην Εύβοια ο Β. Κικίλιας – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

Ενισχυμένες με ειδικές ομάδες (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ) από τη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα είναι τις τελευταίες ώρες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας. Παράλληλα στη Βόρεια Εύβοια έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπου έχει χρειαστεί, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν πολίτες από πλημμυρισμένους υπαίθριους χώρους και σπίτια σε ασφαλή σημεία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν αντλήσεις υδάτων.

Πιο συγκεκριμένα, στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 28 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα.

ExplaiN: Η «απέραντη λίμνη» της Θεσσαλίας αντιμέτωπη με τον Elias

Μεταφορές πολιτών σε ασφαλή σημεία

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι στην Εύβοια έχουν μεταβεί και δυνάμεις από τη Θεσσαλία, καθώς έχει μετατοπιστεί εκεί πλέον το βάρος, με τα φαινόμενα να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος προς το παρόν εντοπίζεται στο οδικό δίκτυο της βόρειας Εύβοιας, καθώς φερτά υλικά έχουν κλείσει αρκετούς δρόμους.

Σημείωσε επιπλέον ότι σε πέντε περιπτώσεις, δυνάμεις της πυροσβεστικής βοήθησαν στην απομάκρυνση ατόμων και τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία, ενώ τόνισε ότι ο στρατός θα βοηθήσει στη διάνοιξη δρόμων.

Έντονα φαινόμενα σε Ιστιαία και Πευκί, καταστροφές στις Ροβιές, πάνω από το 1 μέτρο το νερό στο Μαντούδι

Τα φαινόμενα παραμένουν έντονα στην Ιστιαία και το Πευκί, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις μικρής κλίμακας, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή, ενώ οι χείμαρροι μεταφέρουν από τα βουνά φερτά υλικά.

Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι. Περισσότερα από 40 σπίτια πλημμύρισαν.

Ο δήμαρχος Λίμνης, Μαντουδίου, Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «πρώτη φορά βλέπουμε τόσο νερό. Δεν είδαμε κάτι τέτοιο ούτε με την κακοκαιρία Daniel». Νωρίτερα, μιλώντας στη «Ν», είχε σημειώσει ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη κατέγραψε το πρωί  216,2 χιλιοστά ύψος βροχής.

Εύβοια: Πλημμύρισαν οι Ροβιές από τη σφοδρή κακοκαιρία (βίντεο, φωτογραφίες)

«Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Τουλάχιστον 40 σπίτια και αποθήκες έχουν κατακλυστεί από τα νερά. Έχουν γκρεμιστεί φράκτες και αρκετά αυτοκίνητα έχουν εξαφανιστεί κάτω από τα νερά» δήλωσε το πρωί στη Ναυτεμπορική ο κοινοτάρχης των Ροβιών, Θοδωρής Κέρης.

«Από τις 03.00 το πρωί η κακοκαιρία σάρωσε το χωριό με πολύ σφοδρές βροχοπτώσεις και συνεχείς κεραυνούς», τόνισε ο κ. Κέρης και πρόσθεσε: «Αν και η περιφέρεια είχε καθαρίσει τα ποτάμια και τους χείμαρρους της περιοχής, δεν έγινε διάνοιξη στις κοίτες, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν από τον πρωτοφανή όγκος του νερού».

naftemporiki.gr

Αρκετοί κάτοικοι των Ροβιών δήλωσαν μάλιστα ότι παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους καθώς «είναι αδύνατο να διασχίσουν τους ορμητικούς χειμάρρους που διασχίζουν το χωριό».

Η κοινότητα των Ροβιών είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές και από την καταιγίδα Daniel που έπληξε με σφοδρότητα και τη βόρεια Εύβοια.

Λίμνη, βόρεια Εύβοια, 27/09/2023. Φωτ. naftemporiki.gr

Μήνυμα 112 στο Σωτήριο Λάρισας για εκκένωση

Μήνυμα προκειμένου να απομακρυνθούν έλαβαν οι κάτοικοι στο Σωτήριο Λάρισας.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σωτήριο απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων» αναφέρεται στο μήνυμα.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι στο Σωτήριο –όπως και στο Αρμένιο Λάρισας- είχαν λάβει προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή τους. Με το προηγούμενο μήνυμα, οι αρχές καλούσαν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκονται σε επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα νερά της βροχής κατεβαίνουν από τον χείμαρρο «Γκουσπαντανιώτη» και οδηγούνται στα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής.

Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι μπορεί να προκληθούν προβλήματα στις υποδομές του κεντρικού ρέματος και ενδεχομένως να υπάρξουν πλημμύρες στα χωριά Αρμένιο και Σωτήριο.

Στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησαν μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου σε συνεργασία με συνεργεία του δήμου Κιλελέρ προχώρησαν σε αποκατάσταση των υποδομών του κεντρικού ρέματος που είχαν πάθει ζημία από τις προηγούμενες πλημμύρες.

Δύσκολες ώρες στη Φθιώτιδα

Το απόγευμα, ο Σπερχειός άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή Φθιώτιδας, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις.

Η αστυνομία έκλεισε την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή. Οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν εφόσον χρειαστεί.

Στη Λαμία, ανησυχία υπάρχει για τη στάθμη του ποταμού Σπερχειού, υπό τον κίνδυνο υπερχείλισης. Στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας έχουν τοποθετηθεί τσουβάλια με άμμο προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμύρας.

Στη Φωκίδα και ιδιαίτερα στην Ιτέα, ανησυχία προκαλεί ο όγκος του νερού που κατεβαίνει από τη Γκιώνα.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Ευρυτανία

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων έχει ως εξής, έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

Νομός Εύβοιας

  • Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.
  • Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων.
  • Επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών.
  • Επαρχιακή οδός Προκοπίου – Πηλίου, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών.
  • Επαρχιακή οδός Ιστιαίας – Βουτά, λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών.
  • 127η χ/θ Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών.
  • Επαρχιακή οδός Σταυρού – Ψαχνών του Δήμου Διρφύων – Μεσαπίων (ύψος Ιερού Ναού Αγίας Άννης), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών.
  • 119 χ/θ της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού, (θέση Πλατανιάς, μεταξύ Ν. Σινασσού – Ασμηνίου), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών.
  • Παράλληλα, υπάρχει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι και στο ρεύμα πορείας προς Καστέλλα.

Νομός Ευρυτανίας

  • Επαρχιακή οδός Φιδακίων – Αγαλιανού, μέσω Αγίας Βλαχέρνας, στην τοποθεσία «Ιρλανδικές Διαβάσεις», λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών.

Νομός Φθιώτιδας

  • Ανατολικός παράδρομος αυτ/μου Π.Α.Θ.Ε., από το ύψος της 203 χ/θ (Α/Κ Μπράλου) έως το ύψος της 209 χ/θ (Α/Κ Ανθήλης), λόγω βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων.
  • Επαρχιακή οδός Λουτρά Υπάτης – Λαδικού – Συκά – Γέφυρα Βίστριζας, λόγω βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων.
  • Επιπλέον σύμφωνα με την ΕΛΑΣ προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ στην Εύβοια, από τη 16η χ/θ (Καστέλλα) έως τη 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι και στο ρεύμα πορείας προς Καστέλλα.

Meteo: 198 χιλιοστά βροχής στην Εύβοια

Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/EAA στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 έχουν καταγραφεί 198 χιλιοστά βροχής. Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν επίσης εκδηλωθεί το πρωί της Τετάρτης στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Η πορεία της κακοκαιρίας Elias

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

  • Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).
  • Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ